Vækstfonden finansierer bæredygtige virksomheder

Indfrielse af FNs 17 verdensmål giver enorme muligheder for iværksættere med bæredygtige forretningsmodeller. Har du det rigtige team og en stærk forretningsplan, kommer Vækstfonden gerne med finansiering.

Et rigtigt stort antal danske virksomheder arbejder med bæredygtige forretningsmodeller, produkter og services – og har gjort det i mange år. Det er god forretning og samtidig vigtigt for den bæredygtige udvikling i Danmark såvel som i resten af verden. 

Men der er mange flere gode, bæredygtige forretningsmuligheder ude omkring i landet, og vi kan bruge de 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling til at få dem frem i lyset, mener Nathali Selmeczi Lehmann, Teamleder for Kommunikation og Samfundsansvar i Vækstfonden.

”Med verdensmålene har de 193 medlemsstater i FN tegnet et meget klart billede af, hvad vi bør rette vores opmærksomhed og ressourcer mod i de kommende år. Eksperter har fastslået, at indfrielse af målene kan åbne op for økonomiske muligheder for mindst 70 billioner kroner i 2030 og skabe i omegnen af 380 mio. job verden over,” siger Nathali Selmeczi Lehmann. ”Både iværksættere og vi som investorer kan bruge verdensmålene som en linse til at spotte nye forretningsmuligheder.”

Vækstfonden finansierer hvert år omkring 800 virksomheder for ca. 2,5 mia. kr., heriblandt mange med bæredygtighed som omdrejningspunkt.

Et godt eksempel på sådan en virksomhed er Maistic Bio Group, som har specialiseret sig i udvikling og produktion af plastfri alternativer som erstatning for typiske plastprodukter af den slags, vi ser og bruger i hverdagen, men samtidig også støder på i verdenshavene og naturen. Virksomheden producerer alt fra hjemmekomposterbare fryseposer og bæreposer, mikroplastfri klude og svampe til take away-emballage og støbte produkter som emballager og bøtter af certificeret komposterbart bioplast og andre biomaterialer.

Virksomheden blev etableret i 2015 og har fået et Vækstlån fra Vækstfonden til udvikling af nye produkter og eksport. De Maistic-brandede produkter bliver solgt til detailhandlen direkte, i Danmark bl.a. i alle Salling Group-kæderne (Dansk Supermarked), og gennem distributører i foreløbig ni europæiske lande, herunder Norge og Benelux.

Nye partnerskaber er vejen frem

”Maistic Bio Group er et glimrende eksempel på, at der er rigtig god forretning i at være bæredygtig også for mindre virksomheder. Den type af iværksættere vil vi meget gerne være med til at finansiere flere af”, siger Nathali Selmeczi Lehmann og fremhæver, at Vækstfonden ikke kommer til at vente passivt på, at virksomhederne kommer til dem.

”Vi arbejder meget målrettet på at nå ud til virksomhederne med vores finansiering gennem partnerskaber. Det kan være med banker, business angels og andre investorer, men også forskellige organisationer, universiteter og så selvfølgelig virksomheder. I fællesskab kan vi både spotte flere nye gode forretningsmuligheder og samarbejde om at få finansieringen til at falde på plads,” siger Nathali Selmeczi Lehmann, der opfordrer virksomheder, banker og business angels med en god forretningsmulighed, som de ikke kan finansiere alene, til at kontakte Vækstfonden.

Forberedelse tæller

For at kunne få finansiering fra Vækstfonden skal man bl.a. have en stærk forretningsplan, et godt team og en præcis idé om, hvilken udvikling virksomheden har udsigt til. Kravene varierer alt afhængigt af virksomhedens finansieringsbehov.

”Vores finansiering består af lån, kautioner eller egenkapital, og prisen afhænger af den risiko, der er forbundet med din forretning. For at komme i betragtning til en finansiering skal du have en godt gennemtænkt forretningsplan. Vi lægger også stor vægt på, at du har et team med de rigtige kompetencer til at drive den udvikling, du gerne vil sætte i gang. Kan vi ikke finansiere din forretning, hjælper vi dig gerne videre til vores samarbejdspartnere, eksempelvis Innovationsfonden, som har andre muligheder for at finansiere end os,” fortæller Nathali Selmeczi Lehmann.