Vækstfonden gør det nemmere at tage barsel som iværksætter

09. november, 2022

Det skal være muligt at kombinere baby med business, og derfor indfører Vækstfonden nye muligheder for barsel. Derfor kan iværksættere nu få afdragsfrihed på deres lån under barsel og finansieret lønudgift til en midlertidig direktør.

Det koster tid og kræfter at stifte virksomhed, og derfor kan det være svært at balancere familieliv med iværksætterliv. For en ung virksomhed har ofte brug for stifterens drive, skabertrang og retning. Derfor kan det for mange føles uoverskueligt at tage et år ud af kalenderen for at tage barsel. Men det skal være muligt at kombinere baby med business, for vi har brug for både de entreprenante og deres efterkommere.

Derfor gør Vækstfonden det nu nemmere at tage barsel som iværksættere. De eksisterende kreditrammer udvides nu til også at omfatte barsel.

Vækstfondens nye barselsmuligheder betyder, at iværksættere kan få afdragsfrihed i barselsperioden på alle eksisterende og fremtidige lån. Når der er naturlige pauser i en virksomhedsejers arbejdsliv, skal det mødes med tålmodighed og fleksibilitet. Derfor vil Vækstfonden gerne give den økonomiske ro, der skal til for, at iværksættere kan fokusere 100 procent på deres barn. Uanset om det er mor, far eller medforælder.

Hos tøjvirksomheden Basic Apparel byder de også det nye tiltag velkommen.

Stifter og CEO Camilla Balle afbrød selv sin barsel, da hendes søn var tre måneder gammel for at vende tilbage til sit andet hjertebarn, virksomheden, som var ekstremt udfordret under hendes fravær. Hun havde ansat en salgsdirektør som midlertidigt skulle varetage flere af Camilla Balles opgaver som CEO, men vedkommende opsagde sin stilling kort tid efter, fordi opgaven var blevet for stor.

“Jeg var slet ikke klar til at blive skilt ad fysisk fra min lille baby, men jeg var nødt til at møde ind på kontoret for at redde virksomheden. Der lå et kæmpe oprydningsarbejde, og det var ekstremt krævende i en tid, hvor jeg sov meget lidt og allermest havde brug for ro og tid med min familie, siger Camilla Balle.

Den større økonomiske tryghed, der følger med de nye barselsmuligheder, kan være et skridt mod at få flere kvinder i iværksætteri – og dermed også mere ligestilling. Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv angiver kvinder over 30 år, at deres største barriere for at blive iværksætter er, at de er afhængige af fast indkomst. Og ifølge tal fra Danmarks Statistik tog moren sidste år gennemsnitligt 280 dages barsel, mens faren tog 35. Vækstfonden håber derfor på, at de nye barselsmuligheder vil gøre det muligt for flere kvinder at stifte virksomhed.

Og ifølge fungerende adm. direktør i Vækstfonden, Jacob Hübertz, kræver det handling, når kun én ud af fire iværksættere er kvinder. Derfor håber han, at flere kvinder får mod på at stifte virksomhed med de nye barselsmuligheder, for det skal være muligt at sikre både familie og forretning økonomisk:

“Som statslig finansieringsfond har vi en forpligtelse til at arbejde hen mod mere ligestilling, og der er et kæmpe potentiale. Det er både det rigtige at gøre, men det er også vigtigt, fordi det er god forretning. Undersøgelser viser, at mangfoldige teams skaber mere innovation og større afkast, og derfor skal vi sikre muligheden for, at man kan tage barsel som iværksætter,” siger han.

Kontaktoplysninger

Vækstfonden
Kommunikationsrådgiver, Sara Kleist, 42372950

Basic Apparel
CEO og stifter, Camilla Balle, 26237366