Unikt partnerskab baner vejen for danske iværksættere og vækstvirksomheder gennem et årti

Bro

22. december, 2021

Dansk Vækstkapital står som et stærkt eksempel på, hvordan det offentlige og private i fællesskab kan investere i tidlige vækstvirksomheder. Et helt særligt partnerskab mellem det offentlige og private, som skaber både finansielt afkast og samfundsafkast, og som også har vakt stor international opmærksomhed. I mere end et årti har samarbejdet nu bidraget til at udvikle det danske marked for risikovillig kapital i samarbejde med private investorer.

Gennem risikovillige investeringer har Dansk Vækstkapital bidraget til at skabe mere end 3.500 danske arbejdspladser, siden den første fond blev etableret i 2011. Og mens Dansk Vækstkapital kan fejre 10-års jubilæum, fortsætter vækstrejsen i den tredje fond. I årenes løb har Dansk Vækstkapital i høj grad spillet en rolle i at skabe et mere modent og aktivt investormarked, og det stærke samarbejde med erhvervsdrivende fonde, private investorer og danske pensionsselskaber bærer frugt, fortæller Mikkel Hesselgren direktør for Vækstfondens egenkapitalsforretning, der forvalter Dansk Vækstkapital:

”Vi står i dag med et økosystem for risikovillig kapital, der på mange måder er modnet det seneste årti, og som Dansk Vækstkapital og dets partnerskaber har bidraget væsentligt til. Dansk Vækstkapital blev søsat som et samarbejde, der kunne være løftestang for mere privat kapital til danske iværksættere og vækstvirksomheder, og det er samarbejdet lykkedes med. Flere investorer er begyndt at interessere sig for Danmarks iværksættere og vækstvirksomheder, og vi ser også flere nye fonde blomstre frem. Tilsvarende oplever vi, at underskoven af dygtige iværksættere og vækstvirksomheder vokser markant. Med etableringen af fond III vil vi fortsætte med at skubbe på denne positive udvikling og gennem stærke partnerskaber medvirke til at sikre endnu bedre muligheder for fremtidens iværksættere og vækstvirksomheder.”

Partnerskaber udvikler fremtidens vækstvirksomheder

Nogle af de fonde, der har modtaget investeringer fra Dansk Vækstkapital er bl.a. Seed Capital og Polaris. Det har været med til at styrke de private investeringer i små og mellemstore vækstvirksomheder, vurderer Ulla Brockenhuus-Schack, Managing Partner i Seed Capital:

”I Seed Capital er vi optagede af at skabe en af de stærkeste iværksætternationer i verden. For 10 år siden var venturemarkedet umodent, og der var ikke særlig meget privat risikovillig kapital at få. Det har Dansk Vækstkapital været med til at udvikle. I Seed Capital har vi fået glæde af en investering Dansk Vækstkapital II og III, og det har bidraget til, at vi er med til at udvikle nogle af fremtidens danske højvækstvirksomheder, bl.a. Vivino og Trustpilot.”

Jan Johan Kühl, Managing Partner i Polaris:

“Når vi skal bygge vækstvirksomheder med stærke potentialer, er det forbundet med en stor risiko og store gevinster, og her har vi i Polaris været med til at bygge nogle af de allerstørste spillere herhjemme. Men det kræver risikovillig kapital at udvikle nye virksomheder. Derfor har investeringen fra Dansk Vækstkapital i høj grad været med til at sikre, at vi har kunnet fortsætte arbejdet med at finde frem til de bedste vækstvirksomheder i Danmark. Her er ProData et godt eksempel.”

Finansielt afkast og samfundsafkast går hånd i hånd

Samarbejdet runder nu et skarpt hjørne, og her 10 år senere, er mange af investeringerne gennem Dansk Vækstkapital’s porteføljefonde, blevet til nogle af Danmarks mest lovende virksomheder. Det tæller bl.a. porteføljevirksomheder som Trustpilot og Vivino, Muuto og Netcompany. Mikkel Hesselgren er særligt glad for det samfundsafkast, fondene har bidraget til:

”Dansk Vækstkapital har frem til nu givet investorerne konkurrencedygtige afkast på hhv. 18,8 pct. pr. år i DVK I og 19,5 pct. pr. år i DVK II efter omkostninger. Et resultat som viser, at de danske vækstvirksomheder i høj grad er en god forretning. Samtidig har vi været med til at skabe et betydeligt samfundsafkast i form af arbejdspladser, eksport og udvikling af nye vækstvirksomheder. Det er helt afgørende for vores velfærdssamfund, at vi sammen kan udvikle vækstvirksomheder, der skaber et markant samfundsmæssigt og finansielt afkast,” siger Mikkel Hesselgren.

10 års-jubilæet for Dansk Vækstkapital er på passende vis blevet fejret med etableringen af Dansk Vækstkapital III. Vækstfonden forventer at lave en såkaldt final close i Dansk Vækstkapital III i løbet af 2022.

Læs også

Patrick Brix Bjerg
07-12-2021

Vækstfonden har succes med at tiltrække udviklertalenter: Nu er der en junior-åbning

Patrick Brix Berg har arbejdet som full-stack udvikler i Vækstfonden, siden han blev færdiguddannet som webudvikler fra KEA for 2,5 år siden. Sammen med resten af teamet i Digitalisering & Analyse, leder han nu efter en ny kollega.

Finansieringsinstituttet
07-12-2021
Nyhed

Nu bliver det endnu lettere at lave Vækstkautioner

Vilkårene for Vækstkautionsordningen ændres fra mandag d. 13. december 2021, hvilket sikrer en væsentlig administrativ lettelse for finansieringsinstitutterne, og gør ordningen mere attraktiv.

01-12-2021

Ny investering skal gøre Dawn Health til global markedsleder

Den danske virksomhed Dawn Health, som vil opbygge en banebrydende platform til digitalisering af sundhedsprocesser, lukker en investeringsrunde på 160 mio. kr. fra Chr. Augustinus Fabrikker, Vækstfonden og Lars Marcher. Den nye kapital skal bringe Dawn Health helt i front, når det kommer til digitaliseringen af den globale sundhedsindustri.