Pressemeddelelse

Odsherred-virksomhed: Dansk tang skal på menuen over hele jordkloden

Tang

10. maj, 2021

Et skattekammer af en af fremtidens bæredygtige fødevarer – tang – befinder sig hele vejen rundt om Danmark i de danske farvande. Og opdagelsen af tangens mange sunde og bæredygtige egenskaber blev startskuddet for den vestsjællandske virksomhed Dansk Tang. Med ny kapital fra Vækstfonden skal delikatesserne fra Odsherred finde vej til endnu flere restauranter og privatpersoner i hele verden.

Vidste du, at alle tangarter, der findes i Danmark, findes i Odsherred? Som indbygger i Odsherred Kommune satte denne opdagelse gang i iværksætterdrømmene hos Claus Marcussen, der sammen med sin søn, Simon Weber Marcussen, startede familieprojektet Dansk Tang. I dag høster de havets grøntsager i Kattegat, Isefjorden og Sejerø Bugten og behandler det, så det er klar til middagstallerkenen hos både privatpersoner og restauranter:

”Vores danske farvande er jo en stor køkkenhave af forskellige tangarter – både søde og salte, til salater, til bøf og vegetarretter. Hos Dansk Tang er vi landmændene, der høster tangen” fortæller Claus Marcussen, CEO i Dansk Tang.

Men udover at tang er en smagfuld og velegnet ingrediens til madlavningen, som endda findes lige uden for vores hoveddør, så har tang en helt særlig egenskab, der gør den velegnet som en af fremtidens fødevarer - den er bæredygtig og kan behandles helt uden klimabelastning:

Tang er flere gange bedre til at optage CO2 end planter på landjorden, og det har et højt indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler. Man har lært, at man skal spise 600 gram grøntsager for at få det daglige indtag af mineraler og vitaminer, men her kan du nøjes med 6 gram tørret tang"

- Claus Marcussen, CEO i Dansk Tang

Verden har længe kigget efter nye muligheder for bæredygtige fødevarer, og derfor vil Claus og Simon også gerne gøre opmærksomme på de mange fordele, der er ved at bruge tang i køkkenet. Tangens tørringsproces foregår ved hjælp af solenergi og overskudsvarme, pakningen af produkter er genbrugelig med tørret ålegræs som pakkefyld – og selve høsten foregår således bæredygtigt, så tangen kan vokse videre.

Populær hos Noma

De mange gode egenskaber ved tang som fødevare har også lokket flere af verdens allerbedste kokke til – og faktisk var Dansk Tangs første kunde den tredobbelte vinder af prisen som verdens bedste restaurant, Noma. Den daværende chefkok på Michelin-restauranten, Claus Henriksen, var faktisk med helt tilbage ved virksomhedens spæde start og gav dem troen på, at den danske tang kunne vinde verdens hjerter. Claus Henriksen åbner nu en restaurant i Anneberg Kulturpark, samme sted hvor Dansk Tang holder til.

Første indskydelse hos Dansk Tang var egentlig at prøve at tilberede tangen selv, men ingen af dem var særligt gode i et køkken. Derfor valgte de i stedet at samarbejde med restauranter som tangleverandør, hvilket har ført til, at mange af restauranterne i dag benytter Dansk Tangs ekspertviden til at udvikle menuerne.

”Vi leverer til dem, der er dygtige til at arbejde med råvaren. Vi er meget imponerede over, hvad man kan bruge tangen til, og er beærede over, at vi kan være med til at inspirere nogle af de dygtigste kokke i verden” fortæller Claus Marcussen, CEO i Dansk Tang.

Stærkt samarbejde

I Odsherred Kommune ønsker man at have et langt følgeskab med kommunens virksomheder. For Dansk Tangs vedkommende har kommunen været med helt fra starten. Borgmester i Odsherred Kommune Thomas Adelskov har fulgt Dansk Tang tæt:

”Vi er superstolte over, at Odsherred huser en virksomhed som Dansk Tang. Odsherred er kendt for vores mange kvalitetsfødevarer, og nu har Dansk Tang tilført Odsherred endnu en vinkel indenfor fødevarer og bæredygtighed. Deres unikke historie om en noget anderledes fødevarevirksomhed, der udnytter de tre kyster, vi har her i kommunen, er med til at vise, hvor mange fødevarer der kan produceres i Odsherred,” fortæller Thomas Adelskov og fortsætter:

”Vi har gjort meget for at sætte fokus på, at lovgivningen bliver opdateret til den type innovative grønne virksomheder. For det er en virksomhed, som passer til Odsherreds DNA – initiativrig, innovativ, med respekt for naturen samt fokus på fødevarer og fødevareforædling.”

Hos Vækstfonden er man glade for at kunne bidrage med finansieringen af Dansk Tang og være med til at skabe et stærkt bæredygtighedseventyr i Vestsjælland, fortæller Merete Friis, Senior Director i Vækstfondens udlånsforretning:

”Det er et meget spændende projekt med store ambitioner for fremtidens Danmark. I Vækstfonden vil vi være med til at udvikle virksomheder i hele Danmark, og det er inspirerende at se, hvordan Dansk Tang arbejder målrettet for, at vi træffer grønnere madvalg. Samtidig er de nogle af de første, der ikke blot sætter et mål om at være CO2-neutrale, men faktisk CO2-negative. Det er tydeligt, at Dansk Tang tænker bæredygtigt i alle afkroge, og det er vi i Vækstfonden ovenud begejstrede for. Samtidig er vi meget glade for, at henvisningen til Vækstfonden er kommet via kommunen. Det viser hvordan vi i fællesskab kan hjælpe virksomhederne med at lykkes.”

Seneste nyheder

Cyklister foran Christiansborg
06-05-2021

Vækstfondens matchprodukter forlænges til 30. juni 2021.

Vækstfonden matchprodukter er nu forlænget til 30. juni 2021. Målet er at være løftestang for privat kapital og give en økonomisk håndsrækning til virksomheder, der er ramt af Coronakrisen. Dermed kan Vækstfonden fortsætte med at spænde et sikkerhedsnet ud under iværksættere og ejerledere i hele Danmark.

Landskab
04-05-2021

Rockstart rejser 164 mio. kr. i samarbejde med Vækstfonden og private investorer

I juni 2019 rykkede den globale accelerator fond, Rockstart, ind på Højbro Plads i midten af København. Visionen for deres agrifood-fond i Danmark var klar: At udvikle fremtidens grønne virksomheder inden for landbrugs- og fødevareteknologi. Nu har accelerator-fonden lukket sin fond, Rockstart AgriFood I, hvor Vækstfonden investerer sammen med en lang række private investorer, heriblandt Arla.

Ansatte der går rundt på kontoret
29-04-2021

Pandora indfrier Covid-19-garanti fra Vækstfonden

Coronakrisen har det seneste år skabt stor usikkerhed for alle slags virksomheder, også en af de allerstørste herhjemme - Pandora. Derfor benyttede smykkevirksomheden sig af en Covid-19-garanti fra Vækstfonden i foråret 2020. Nu giver medvind på de globale markeder Pandora mulighed for at indfri garantien før tid.

Christiansborg
29-04-2021

Garantiordninger hos Vækstfonden og EKF forlænget til den 30. juni.

Store danske virksomheder og SMV’er får nu ekstra tid at løbe på, hvis de vil gøre brug af garantistillelse fra Vækstfonden og EKF via deres egen bank. Bekendtgørelserne er netop faldet på plads, og dermed forlænges garantiordningerne hos de to fonde frem til d. 30. juni med frist for ansøgninger 14 dage før.