Pressemeddelelse

Udvidet hjælp på vej til danske iværksættere: Tre nye initiativer via Vækstfonden

18. april, 2020

Regeringen og alle Folketingets partier har netop fremlagt en udvidet hjælpeaftale, der skal sikre yderligere kapital til iværksættere. De nye initiativer fra Vækstfonden består af tre dele: Lånematching på investeringer fra private investorer til hhv tidlige iværksættere og venturevirksomheder. I begge tilfælde tager Vækstfonden en større del af lånet og højere risiko end tidligere. Derudover vil Vækstfonden øge sine direkte investeringer og fondsinvesteringer markant.

Danske iværksættere er hårdt ramt af coronakrisen, og nu har Regeringen og alle Folketingets partier forhandlet en udvidet erhvervspakke på plads til dansk erhvervsliv. Aftalen sikrer, at der også er kapital til de virksomheder, der ikke passer ind i de tidligere fremlagte hjælpepakker. En del af tiltagene i hjælpepakkerne skal administreres af statens finansieringsfond Vækstfonden, som det allerede er tilfældet med to garantiordninger målrettet SMV’er og store virksomheder.

Claus Gregersen, bestyrelsesformand for Væktsfonden:
”Med den udvidede hjælpepakke er en række nye finansieringsmuligheder faldet på plads. Det er en god og rigtig aftale. Regeringen og alle folketingets partier har nu givet Vækstfonden en betydelig forbedret mulighed for at hjælpe danske iværksættere og vækstvirksomheder gennem krisen. Vi er glade for den tillid, der vises Vækstfonden, og vi er klar til få pengene ud og hjælpe, hvor det gælder.”

En del af de virksomheder, der med den nye aftale får mulighed for at opnå risikovillig kapital, passer ikke ind i de hidtil fremlagte erhvervspakker. Det skyldes, at iværksættervirksomhederne ikke har særligt stor omsætning endnu, men er afhængig af kapital til at investere i at udvikle produkter og kundebase.

Rolf Kjærgaard, direktør i Vækstfonden:
”I Vækstfonden er vi rigtig glade for, at de tidlige iværksættere og vækstvirksomhederne med ventureinvestorer bag sig nu får en økonomisk håndsrækning. Det betyder, at vi kan holde hånden under mange af disse virksomheder gennem den nuværende krise. Samtidig vil vi med en målrettet strategi for vores direkte investeringer og fondsinvesteringer kunne være med til sammen med private investorer at fastholde adgangen til risikovillig kapital i markedet.”

Vækstfonden tager større del af lån mod privat medfinansiering

De nye matchingfaciliteter fra Vækstfonden består af to produkter. En matchingfacilitet målrettet ventureinvestorers investeringer i vækstvirksomheder og en matchingfacilitet målrettet tidligfase-virksomheder. Begge matchinglån udløses  via en privat medfinansiering. Således skal matchinglånene medvirke til, at der også under coronakrisen bygges bro til privat kapital. Til de tidlige iværksættere kan Vækstfonden finansiere mellem 75 og 100 pct. af kapitaltilførslen med lån, mens den resterende finansiering ydes i form af egenkapital eller lånefinansiering fra private investorer.

For vækstvirksomheder, som ventureinvestorer investerer i, kan Vækstfonden finansiere op til 75 pct. af ny kapitaltilførsel med lån, hvor det resterende beløb skal komme fra investorerne.

Ud over lånemulighederne for tidlige iværksættere og ventureinvestorer får Vækstfonden også mulighed for at øge sine direkte investeringer og fondsinvesteringer markant. Det sker for at lukke de huller i markedet, der er opstået som følge af coronakrisen. På den måde er håbet, at pakkerne også kan holde hånden under iværksættervirksomhederne til ud på den anden side af krisen.

Bekendtgørelserne forventes at falde på plads inden længe, og begge matchingprodukter vil være afgrænset til 2020. Så snart bekendtgørelserne er på plads vil matching-produkterne være tilgængelige via Vækstfonden.

Andre muligheder i Vækstfonden

Som en del af regeringens COVID-19 erhvervspakker målrettet erhvervslivet, har Vækstfonden tidligere introduceret to nye garantiordninger målrettet hhv. SMV’er og store virksomheder. De to garantiordninger skal ligeledes hjælpe med at holde hånden under virksomheder, der som følge af spredningen af COVID-19, er ramt af økonomiske tab. Ønsker man at søge om en garanti fra Vækstfonden, skal man kontakt sin bank. Læs mere om de nye COVID-garantier og andre nye COVID-tiltag på  www.vf.dk/COVID-19.

www.virksomhedsguiden.dk kan du derudover løbende følge med i hvilke tiltag der er taget for at hjælpe danske virksomheder gennem krisen.

Seneste nyheder

28-10-2020
Pressemeddelelse

Nye hjælpepakker: Nu bliver det nemmere for coronaramte virksomheder at skaffe likviditet via Vækstfonden

Coronakrisen betyder, at virksomheder over hele landet fortsat har svært ved at holde forretningen i gang og må se kunder og ordre forsvinde. Derfor har Regeringen og partierne sikret yderligere hjælp til at holde hånden under danske virksomheder med Genstartsfonden. Vækstfonden spiller endnu engang en nøglerolle i initiativerne og kan nu stille garantier på 90 % til SMV'er, ligesom COVID-19-matchingordningen udvides.

26-10-2020
Pressemeddelelse:

eloomi rammer 500 mio. kr. i værdiansættelse efter flot investeringsrunde

Den danske HR-tech virksomhed eloomi har hentet ny investeringsrunde på 45 mio. kr. og rammer en værdiansættelse på 500 mio. kr. Det hurtigvoksende danske softwarefirma udvikler og leverer en digital virksomhedsplatform til feedback, læring og udvikling af medarbejdere, og det er der kommet endnu større efterspørgsel på under coronakrisen. Den nye kapitaludvidelse, der kommer fra bl.a. Vækstfonden, skal medvirke til at booste eloomis internationale vækstplaner.

Createitreal
26-10-2020
Pressemeddelelse

Ny investeringsrunde: Aalborgensiske Create it REAL klar til at kommercialisere deres teknologiplatform.

Siden 2009 har Create it REAL i Aalborg specialiseret sig i teknologi til 3D-printning, og det har gjort dem til en attraktiv partner hos globale kunder. Nu har selskabet hentet ny kapital i form af 23 mio. kr. fra Vækstfonden, Investo Capital og to private investorer. Virksomheden skal nu til for alvor at kommercialisere deres platform.