Nyhed

2019 blev endnu et rekordår for ventureinvesteringer i danske startups

Travlt kontor

20. januar, 2020

Danske startups tiltrak i 2019 mere end 3,8 milliarder kr. i venturekapital fra både danske og udenlandske investorer. Det er én milliard mere end i 2018, og dermed fortsætter den positive udvikling, vi har set på det danske venturemarked de sidste par år. Stigningen skyldes især, at en række danske startups har lukket nogle rigtig store investeringsrunder i 2019.

2019 i tal: Flere og større investeringer, IT i front, og flere penge til Aarhus og Odense

2019 bød på 62 ventureinvesteringer i danske startups, en lille stigning sammenlignet med 2018, hvor der var 56 investeringer. Derudover er investeringerne blevet større – i 2018 lå medianen for investeret beløb på 30 millioner kr., mens den i 2019 lå på lidt over 40 millioner kr. Kigger man nærmere på denne udvikling ser man, at stigningen i investeret beløb fra 2018 til 2019 gør sig gældende for både for early- og later stage-runder. Til gengæld er der sket en markant stigning i antallet af later stage-runder, hvilket er medvirkende til, at vi lander på de 3,8 milliarder kr.

Det er særligt startups inden for IT-sektoren som har hevet flere penge hjem i 2019, med investeringer på over 2,2 milliarder kr. mod 1,3 milliarder i 2018. Til sammenligning har der været en lille nedgang i investeringer i life science-sektoren fra 2018 til 2019, målt på beløb.

Inden for it-sektoren er det især SaaS- og fintech-virksomheder som fylder i billedet, mens social/platform software og AI også indtager pladser i toppen af listen. Kigger vi nærmere på life science-investeringerne ser vi, at medtek og biotek er nogenlunde on par når det kommer til antal investeringer. Her kan du se, hvordan alle 62 investeringer fordeler sig på vertikaler:

Ventureinvesteringer foretages typisk i teknologiintensive virksomheder, som i høj grad er lokaliseret omkring de store universitetsbyer. Frederiksberg og Københavns Kommune tegner sig i 2019 således for to tredjedele af investeringerne, målt på beløb. Dermed fylder hovedstadsområdet faktisk mindre end tidligere år, mens vi ser, at investeringerne i både Aarhus og Odense er vokset fra 2018 til 2019.

De 10 største investeringer

Hele 10 danske startups lukkede i 2019 investeringsrunder på over 100 millioner kr. Fintech-virksomheden Pleo indtager førstepladsen med en investering på 375 millioner, med den amerikanske fond Stripes som hovedinvestor. Trustpilot kommer ind på andenpladsen med investering fra bl.a. Sunley House Capital Management på 55 millioner dollars, eller ca. 360 millioner kr. På tredjepladsen finder vi biotekvirksomheden SNIPR Biome, som i marts modtog en investering på 320 millioner fra bl.a. Lundbeckfonden.

Fintech, biotek og software trækker altså store investeringssummer. Men blandt de 10 største handler finder vi også foodtech-virksomheden Simple Feast, edtech-virksomheden Labster og robotvirksomheden OnRobot, som alle tre har modtaget penge fra både danske og udenlandske investorer. Dette vidner om, at den danske startupscene spænder over en bred vifte af sektorer, og at udenlandske investorer også har fået øjnene op for dette.

Vil du vide mere?

Denne artikel bygger på data fra Vækstfondens og DVCAs Ventureliste. Målet med listen er, at give et up-to-date overblik over ventureinvesteringer i danske selskaber. Listen er baseret på en generel overvågning af markedet gennem fx Pitchbook og Crunchbase, men også diverse danske erhvervsmedier. Du kan finde listen her.

Seneste nyheder

28-02-2019

Aftale mellem EIF og Vækstfonden sikrer risikovillig kapital til kreative og kulturelle erhverv

En ny aftale mellem Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsfond, EIF, skal bidrage til at sikre yderligere kapital til kommercielle danske virksomheder inden for de kreative og kulturelle erhverv.

Startup
01-02-2019

Vækstfonden skal have ny direktør

Direktør Christian Motzfeldt forlader efter eget ønske Vækstfonden til sommer. Processen med at finde en ny direktør går nu i gang.

Udsigt over Christianshavn
16-01-2019

Lovende dansk startup henter millioner til ny droneteknologi

Den danske iværksættervirksomhed QuadSAT har udviklet en revolutionerende droneteknologi til sikring af højhastighedsinternet, der er fundamental for satellitkommunikationen i bl.a. sø- og luftfartsindustrierne.