BLOG

Tre faktorer, der kan være afgørende for din succes som iværksætter

Travlt kontor

01. november, 2019

Det er risikofyldt og udfordrende at springe ud som iværksætter – det er der ingen tvivl om. Kun lidt over halvdelen af de ca. 30.000 virksomheder, der hvert år bliver stiftet i Danmark, overlever de første tre år. Men hvad skal der til for at virksomheden klarer sig godt? Vækstfonden har siden 2014 haft mulighed for at finansiere nystartede virksomheder og er dykket ned i iværksætterporteføljen for at set på, hvilke faktorer, der er afgørende for en iværksætters succes.

#1 Kom hurtigt ud på markedet

For at overleve som iværksætter er det vigtigt hurtigt at få greb om markedet for på den måde at skabe omsætning.

Det kan virke helt indlysende, men der er faktisk en vigtig pointe i, at de iværksættere der klarer sig godt også er dem, der hurtigt får skabt omsætning. Jeg møder mange iværksættere med den indstilling, at produktet skal være helt færdigt, inden de introducerer det på markedet. Men der er stor værdi i at få sendt prototypen afsted – det giver nemlig mulighed for at få testet ideen af i markedet og få feedback fra de første kunder. Bliver man i laboratoriet for længe, risikerer man at blive overhalet.

#2 Vær ikke bange for fejl

En anden vigtig faktor for succes er erfaring. Tidligere erfaringer med virksomhedsopstart er et godt afsæt i forhold til at klare sig godt fremadrettet.

Som iværksætter er det altså en stor fordel at have forretningserfaring fra tidligere, når man starter en ny virksomhed. På den måde har man stiftet bekendtskab med de mange faldgruber, der knytter sig til virksomhedsopstart. Og det medvirker måske til, at man ved sit nye projekt tør satse mere, netop fordi man er bevidst om tidligere fejltrin og har lært en masse af det.

#3 Få folk med branchekendskab med om bord

Mange af de virksomheder, der klarer sig godt, har tidligt fået personer med branchekendskab og netværk med. Det er ofte en stor hjælp i forhold til at guide virksomheden i den rigtige retning.

De virksomheder, som ofte kommer rigtig godt fra start, er dem, der på et tidligt tidspunkt får en professionel bestyrelse med om bord. Et godt mix mellem branchekendskab og teknisk kendskab til netop den service eller det produkt, virksomhedens forretningsmodel er bygget op om, viser sig at være en stor styrke.

Men selv her er der ingen garanti for succes. Som iværksætter er det vigtigt at have øje for, at afkastmuligheden på de projekter, man kaster sig ud i, står på mål med risikoen.

10 gode råd til startups

1:
Lav en forretningsplan, som du kan bruge aktivt og justere efter behov
2:
Kend dine styrker, og søg hjælp og rådgivning, hvor du har svagheder
3:
Få dit produkt hurtigt på markedet, og få kundernes feedback – så kan du altid forfine det senere
4:
Start småt, tænk stort, og vær klar til at ekspandere
5:
Tiltræk personer med ledelses- og økonomierfaring til virksomheden
6:
Få personer med branchekendskab og –netværk med, og overvej at få en bredt sammensat bestyrelse med fra starten
7:
Find et pengeinstitut, der forstår din branche og forretning – og tal gerne med flere.
8:
Find en revisor, der har erfaring med din type virksomhed
9:
Det er risikofyldt at starte virksomhed. Tidligere iværksættererfaring kan gøre en forskel for din nye forretning.
10:
Sørg for opbakning fra de nærmeste, men pas på med at blande familie og forretning.

Seneste nyheder

OnRobot
19-12-2019
Pressemeddelelse

185 mio. kr. fra Vækstfonden, EIB og private investorer skal accelerere vækst i danske OnRobot

Den unge danske robotvirksomhed OnRobot rejser 185 millioner kroner fra en række prominente investorer til at accelerere virksomhedens globale udrulning. Kapitalrejsningen er samtidig den første investering i et nyt samarbejde mellem Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsbank, EIB, der skal tilføre et milliardbeløb til danske virksomheder klar til vækst. Desuden investerer en række kendte danske erhvervsfamilier.

Cykelbro
10-12-2019
Debatindlæg:

Grøn Fremtidsfond muliggør nytænkning og brobygning

Finanslovspartierne etablerer nu en grøn fremtidsfond på i alt 25 mia. kroner, som bliver et vigtigt finansielt fundament for de virksomheder, der udvikler fremtidens løsninger. Vi er klar til, og stolte over, at blive betroet en nøglerolle i Danmarks indsats og bidrag til global grøn omstilling.

Lejligheder med grønne planter
03-12-2019
Pressemeddelelse

Vækstfonden: Grøn kapital skaber arbejdspladser og vækst

Regeringen og partierne bag finanslovsaftalen har sat den grønne omstilling i højsædet og etablerer en grøn fremtidsfond på i alt 25 milliarder kroner, hvor bl.a. Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond kommer til at spille nøgleroller. Danmarks Grønne Fremtidsfond vil blive et vigtigt finansielt grundlag for danske virksomheder, der udvikler fremtidens løsninger, og samtidig bidrage betydeligt til vækst, innovation og arbejdspladser.