Tak til danske iværksættere - I er nu blandt landets største skatteydere

02. januar, 2019

Berlingske Tidende har netop offentliggjort en liste med landets 100 største selskabsskatteydere, og vores skatteminister har sendt et takkebrev til dem alle. Det er god stil. Men listen rummer også en anden og måske mere overraskende nyhed: Danske iværksættere betaler nu lige så meget til staten som Danske Bank, Lego og Ørsted.

Indlæg af Christian Motzfeldt, direktør i Vækstfonden

På Berlingske Tidendes liste optræder flere selskaber, som for relativt få år siden blev startet af dygtige danske iværksættere. Når jeg har et særligt kendskab til netop dem, skyldes det, at Vækstfonden i flere tilfælde har været med til at finansiere deres etablering og vækst. Lad mig her blot komme med et enkelt eksempel. Fonden, Nordic Biotech, med den succesfulde Forward Pharma er i dag nr. 6 på listen over selskabsskattebetalere med 1,6 mia. kr. i skat i 2017. Forward Pharma har udviklet lægemidler til behandling af patienter med svær psoriasis og multipel sklerose, og det tager normalt mange år at skabe kommerciel værdi i den industri. Men på blot et årti er det altså lykkedes Nordic Biotech at kravle helt op i toppen af skattelisten. Men historien stopper ikke her.

Lægger man hertil de 800 mio. kr., som Vækstfonden samme år fik i udbytte fra Nordic Biotech, hvor Vækstfonden er ankerinvestor, lander vi på 2,4 mia. kr. til statskassen bare på den ene virksomhed. Det er et svimlende beløb, som sender virksomheden direkte ind på top 5 blandt de største skatteydere – på linje med Ørsted og lige i hælene på Danske Bank og Lego. Nu er et afkast til Vækstfonden ikke det samme som skat. Men afkastet til Vækstfonden går faktisk direkte tilbage til fællesskabet og dansk erhvervsliv i form af investeringer i nye danske virksomheder.

Så tak til Nordic Biotech og de øvrige vækstvirksomheder på Berlingske Tidendes liste. I leverer endnu et hårdtslående argument for at sikre finansiering og gode vilkår for de danske iværksætter og vækstvirksomheder.