Debatindlæg:

Grøn Fremtidsfond muliggør nytænkning og brobygning

Cykelbro

10. december, 2019

Debatindlæg bragt i Børsen tirsdag den 10. december 2019 af:

  • Claus Gregersen, formand for Vækstfonden
  • Christian Frigast, formand for EKF Danmarks EksportKredit
  • Jørgen Tang-Jensen, formand for Danmarks Grønne Investeringsfond
  • Michael Rasmussen, formand for Investeringsfonden for Udviklingslande IFU

Ingen kender endnu den nøjagtige vej til de 70 procent. Men der er bred opbakning til, at vi skal finde den. Og til, at det vil kræve nytænkning, innovation og kapital i milliardklassen.

Finanslovspartierne etablerer nu en grøn fremtidsfond på i alt 25 mia. kroner, som bliver et vigtigt finansielt fundament for de virksomheder, der udvikler fremtidens løsninger. Vi er klar til, og stolte over, at blive betroet en nøglerolle i Danmarks indsats og bidrag til global grøn omstilling.

Danmark kan med rette være stolt over sine erfaringer: Vi har vist, at økonomisk vækst er mulig uden tilsvarende stigninger i energiforbruget. Vi er midt i en transformation af energisektoren til på sigt alene at baseres på vedvarende energi. Og hver eneste dag møder danskere i titusindvis på arbejdspladser, der udvikler bæredygtige løsninger til Danmark og resten af verden. Med stor indsats og milliardinvesteringer kan vi finde de løsninger, som kan bringe os helt frem til det ambitiøse 70 procents-mål – og på sigt endnu tættere på total CO2-neutralitet.

Det er positivt, at grøn forskning løftes, men det gør det ikke alene. Vi skal bygge stærkere bro fra forskning til virksomheder. Vi skal udvikle og skalere løsninger, som vi end ikke har tænkt på endnu, og vi skal modne kendte teknologier med kort vej til markedet. Den proces gør regeringens ambitiøse og modige satsning nu mulig. At nå de ambitiøse mål kræver mod til nytænkning, mod til at turde fejle og evnen og viljen til at investere tålmodigt og langsigtet.

Vores fire virksomheder råder samlet over venturekapital, egenkapital, lånefinansiering, eksportfinansieringsordninger og kapital til investering i tredjeverdenslande. Sammen med iværksættere, andre investorer og private virksomheder er vi overbeviste om, at vi kan udvælge og udvikle de bæredygtige ideer og virksomheder, som Danmark ikke må gå glip af, hvis vi skal fastholde en global førerposition i den grønne omstilling. Og at vi i fællesskab kan hjælpe de bedste ideer hele vejen fra laboratoriet til de globale eksportmarkeder og udviklingslande.

Seneste nyheder

OnRobot
19-12-2019
Pressemeddelelse

185 mio. kr. fra Vækstfonden, EIB og private investorer skal accelerere vækst i danske OnRobot

Den unge danske robotvirksomhed OnRobot rejser 185 millioner kroner fra en række prominente investorer til at accelerere virksomhedens globale udrulning. Kapitalrejsningen er samtidig den første investering i et nyt samarbejde mellem Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsbank, EIB, der skal tilføre et milliardbeløb til danske virksomheder klar til vækst. Desuden investerer en række kendte danske erhvervsfamilier.

Lejligheder med grønne planter
03-12-2019
Pressemeddelelse

Vækstfonden: Grøn kapital skaber arbejdspladser og vækst

Regeringen og partierne bag finanslovsaftalen har sat den grønne omstilling i højsædet og etablerer en grøn fremtidsfond på i alt 25 milliarder kroner, hvor bl.a. Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond kommer til at spille nøgleroller. Danmarks Grønne Fremtidsfond vil blive et vigtigt finansielt grundlag for danske virksomheder, der udvikler fremtidens løsninger, og samtidig bidrage betydeligt til vækst, innovation og arbejdspladser.

Landbrugets finansieringsdag 2019
20-11-2019
Nyhed

Over 120 landmænd samlet til Landbrugets Finansieringsdag 2019

Arbejdsdagen i stalden blev skiftet ud med ’skolebænken’, da over 120 landmænd og landbrugsinteresserede var samlet til Vækstfondens Landbrugets Finansieringsdag. På dagen blev der sat fokus på den gode ledelse. Læs eller genhør de vigtigste pointer fra dagen her