Aftale mellem EIF og Vækstfonden sikrer risikovillig kapital til kreative og kulturelle erhverv

28. februar, 2019

En ny aftale mellem Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsfond, EIF, skal bidrage til at sikre yderligere kapital til kommercielle danske virksomheder inden for de kreative og kulturelle erhverv. Samlet giver aftalen mulighed for finansieringer for op til 300 mio. kr., hvilket vil betyde lån til op mod 80 virksomheder. Netop øget adgang til risikovillig kapital var blandt anbefalingerne fra Vækstteam for kreative erhverv til regeringen i oktober 2018.

En ny aftale mellem Den Europæiske Investeringsfond, EIF, og Vækstfonden giver nu Vækstfonden mulighed til at øge sine udlån til kommercielle virksomheder og iværksættere i de kreative og kulturelle erhverv. Finansieringerne vil dække en lang række brancher, herunder arkitektur, design, håndværk, audiovisuelle brancher (bl.a. film, spil og multimedie), musik, litteratur og kunst.

I oktober modtog regeringen 21 anbefalinger fra Vækstteam for kreative erhverv, der har set nærmere på, hvordan Danmark kan bevare og videreudvikle sin styrkeposition på det kreative område. Her var bl.a. øget adgang til risikovillig kapital et fokusområde.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov:

”De kreative erhverv spiller en vigtig rolle i dansk økonomi og beskæftigelse. Det er glædeligt, hvis Vækstfonden med den nye aftale kan forbedre finansieringsmulighederne for virksomheder i de kreative og kulturelle sektorer og derved bidrage til, at lovende danske virksomheder kan udvikle sig og fastholde den danske styrkeposition.”

De kreative erhverv spiller en vigtig rolle i dansk økonomi og beskæftigelse."

- Erhvervsminister Rasmus Jarlov

300 mio. kr. i finansieringer fra Vækstfonden

Vækstfonden finansierer allerede et betydeligt antal virksomheder inden for de kreative erhverv, og med den nye aftale kan fonden dele risikoen med EIF og dermed nå endnu længere ud. Med aftalen får Vækstfonden mulighed for at yde lån for 300 mio. kr. til kommercielle virksomheder og iværksættere i Danmark. Sammen med finansiering fra banker og private investorer kan det udløse op til 0,75 mia. kr. i kapital til omkring 80 virksomheder.

Rolf Kjærgaard, investeringsdirektør i Vækstfonden:

”Vi glæder os over at have indgået den nye aftale med EIF, som giver os mulighed for at sikre yderligere finansiering til danske virksomheder og iværksættere i de kreative og kulturelle erhverv. Danmark har en stærk tradition på disse områder, og vi ved fra vores eksisterende aktiviteter i markedet, at der er mange virksomheder med vækstpotentiale i de kreative brancher. Med dækningen fra EIF kan vi udvide vores engagement i netop de sektorer og yde flere lån til lovende kreative virksomheder i Danmark.”

Den nye aftale mellem EIF og Vækstfonden er del af EU’s Cultural and Creative Sectors Guarantee Facility under EU’s Creative Europe-program.

Pier Luigi Gilibert, Chief Executive i EIF:

”Den første aftale i Danmark støttet af denne EU-garanti hjælper Vækstfonden til at øge sin lånevolumen til SMV’er betydeligt i de kulturelle og kreative erhverv. Adgang til finansiering er ofte begrænset for virksomheder i de kulturelle og kreative sektorer, og denne nye aftale vil hjælpe Vækstfonden til at sikre ny understøttelse af sektorerne.”

Mariya Gabriel, kommissær med ansvar for den digitale økonomi og det digitale samfund:

”Europa er anerkendt verden over for sin kulturelle rigdom, men potentialet for jobskabelse og vækst i dets kulturelle og kreative industrier er endnu ikke fuldt udnyttet. Det er på høje tid at vende den trend. Derfor byder jeg denne aftale under Juncker-planen velkommen, da den vil bidrage til kreative danske virksomheders adgang til den finansiering, de behøver for at udtrykke deres talenter samt skabe værdi og arbejdspladser.”

Fakta om aftalen

  • Formålet med aftalen, der består af en tabsdækning på en række af Vækstfondens eksisterende låneprodukter, er at understøtte finansieringen af kommercielle virksomheder og iværksættere med vækstplaner inden for de kreative og kulturelle erhverv.
  • Med aftalen kan Vækstfonden yde finansieringer for op til 300 mio. kr., hvilket forventes at føre til udlån til op mod 80 virksomheder.
  • Lånet kan være på op til 15 mio. kr. og kan bruges til drift, finansiering og ejerskifte inden for de kreative og kulturelle erhverv.
  • Aftalen er rettet mod danske SMV’er, der har aktiviteter inden for de kulturelle og kreative erhverv. Det omfatter bl.a. arkitektur, design, håndværk, audiovisuelle brancher (bl.a. film og spil), musik, litteratur og kunst.
  • Aftalen er del af EU’s Cultural and Creative Sectors Guarantee Facility under EU’s Creative Europe-program.

Seneste nyt

OnRobot
19-12-2019
Pressemeddelelse

185 mio. kr. fra Vækstfonden, EIB og private investorer skal accelerere vækst i danske OnRobot

Den unge danske robotvirksomhed OnRobot rejser 185 millioner kroner fra en række prominente investorer til at accelerere virksomhedens globale udrulning. Kapitalrejsningen er samtidig den første investering i et nyt samarbejde mellem Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsbank, EIB, der skal tilføre et milliardbeløb til danske virksomheder klar til vækst. Desuden investerer en række kendte danske erhvervsfamilier.

Cykelbro
10-12-2019
Debatindlæg:

Grøn Fremtidsfond muliggør nytænkning og brobygning

Finanslovspartierne etablerer nu en grøn fremtidsfond på i alt 25 mia. kroner, som bliver et vigtigt finansielt fundament for de virksomheder, der udvikler fremtidens løsninger. Vi er klar til, og stolte over, at blive betroet en nøglerolle i Danmarks indsats og bidrag til global grøn omstilling.

Lejligheder med grønne planter
03-12-2019
Pressemeddelelse

Vækstfonden: Grøn kapital skaber arbejdspladser og vækst

Regeringen og partierne bag finanslovsaftalen har sat den grønne omstilling i højsædet og etablerer en grøn fremtidsfond på i alt 25 milliarder kroner, hvor bl.a. Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond kommer til at spille nøgleroller. Danmarks Grønne Fremtidsfond vil blive et vigtigt finansielt grundlag for danske virksomheder, der udvikler fremtidens løsninger, og samtidig bidrage betydeligt til vækst, innovation og arbejdspladser.