Ejerskifte:

Nye ejere sikrer mere vækst i danske virksomheder

15. november, 2018

Mange danske virksomheder skal inden for de næste ti år gennem et ejer- eller generationsskifte. Nye ejere skaber fornyet vækst, viser tal for Vækstfonden, og for ejeren er det et mindre risikofyldt alternativ til at starte egen virksomhed. Det ved Pit Hegn i Ringe.

At blive virksomhedsejer er ikke ensbetydende med at starte egen virksomhed helt fra bunden. Tal fra Vækstfonden viser, at ni ud af ti ejerskiftede virksomheder fortsat er aktive tre år efter ejerskiftet. Til sammenligning er kun halvdelen af alle nystartede virksomheder aktive tre år efter, de er blevet stiftet*. Og dermed er det et mindre risikofyldt alternativ til at starte en ny virksomhed op fra bunden.

Vækstfonden har gennem både vækstlån og kautioner hjulpet 1.400 virksomheder med ejer- og generationsskifter siden 2000. Data fra Vækstfondens portefølje viser, at nye ejere både skaber vækst i omsætningen og ansætter nye medarbejdere. Der er særligt høj vækst blandt de små virksomheder, som bliver ejerskiftet.

”Der sker noget i virksomheden, når man skifter ejer. Nye ejere kommer til forretningen fuld af energi, når de er herrer i eget hus. Det motiverer dem til at tænke anderledes og optimere virksomheden, så de kan arbejde mod et overskud. Vi ser derfor, at virksomhederne vækster på alle parametre efter et ejerskifte,” siger Henrik Holst Elstrøm, erhvervskundedirektør i Vækstfonden.

Omkring 23.000 virksomheder i Danmark skal foretage et ejer- eller generationsskifte inden 2025. Derfor er der gode muligheder for potentielle ejere at overtage en allerede etableret virksomhed.

”Man skal ikke være bange for at overtage hverken en lille eller en lidt større virksomhed. Vi kan se på overlevelsesraterne, at det er stort set ens på tværs af de grupper. Hvis man er tryg ved situationen og mener, at man er den rette til at drive forretningen videre, skal man bare kaste sig ud i det,” siger Henrik Holst Elstrøm fra Vækstfonden.

God dialog med tidligere ejere hjalp Pit Hegn
En af de virksomheder, der har gennemført et succesfuldt ejerskifte, er produktionsvirksomheden Pit Hegn. Virksomheden ligger i Ringe på Fyn og laver hegn til industri, landbrug eller villaen. Før ejerskiftet var Pit Hegn en familievirksomhed med 25 år på bagen, men generationsskiftet gik ikke som forventet. Heldigvis stod Thomas Bentsen klar på sidelinjen og overtog virksomheden i 2018. Thomas Bentsen havde haft Pit Hegn i kikkerten i et stykke tid og så en række muligheder for at skalere virksomheden op.

”Når du står over for køb af en virksomhed, skal du også have noget at tilføre. Jeg var på besøg hos Pit Hegn i flere omgange, inden jeg besluttede mig. Ikke fordi jeg var i tvivl om virksomheden. Men fordi det også handler om et godt match og at kunne bringe nogle nye idéer til bordet,” fortæller Thomas Bentsen.

En af vigtigste erfaringer den nye virksomhedsejer tager med sig fra købet, var den gode dialog med både den tidligere ejer, ledelsen og finansieringspartnerne.

”Det er en stor ting, både for mig og den tidligere ejer. Derfor er jeg taknemmelig for den gode og sunde dialog, der har været mellem os. Det er vigtigt at være lydhør over for alle partnerne i sådan et projekt. For de har også noget at lære dig. Du kan ikke bare komme tromlende med dine egne holdninger og meninger,” fortæller Thomas Bentsen.

Med hjælp fra et Vækstlån fra Vækstfonden overtog Thomas Bentsen nøglerne til virksomheden i maj 2018.

*Data fra Danmarks statistik viser, at ca. 54 pct. af alle nystartede virksomheder er aktive tre år efter de blev stiftet. Tallet er et gennemsnit at alle virksomheder der er stiftet fra 2001 til 2013. Kilde: Danmarks Statistik, DEMO6