Zealand Pharma

Innovativ medicin fra Glostrup til hele verden

12. marts, 2015

Danske forskere i Zealand Pharma opfandt i 1999 det banebrydende peptid-baserede lægemiddel Lyxumia til behandling af type 2-diabetes. 15 år senere fik patienterne endelig glæde af det nye lægemiddel. Med dansk venturekapital og senere udenlandske investorer, en børsnotering og en lang række partnerskaber med globale medicinalgiganter er Zealand Pharma i dag godt etableret i den danske muld. Blandt de godt 100 medarbejdere i Glostrup udvikler nogle af verdens bedste peptid-forskere flere nye innovative lægemidler.

Den danske medicinalvirksomhed Zealand Pharma har specialiseret sig i at udvikle såkaldte peptid-baserede lægemidler til behandling af fx type 2-diabetes, fedme og hjertekarsygdomme. Peptider har en række fordele som lægemidler, fordi de allerede findes naturligt i kroppen. Det er virksomhedens første markedsførte lægemiddel Lyxumia et godt eksempel på.

”Først når patienten indtager mad og drikke, fortæller Lyxumia kroppen, at den skal udskille insulin. Det er en stor fordel for patienten, netop fordi det er præcis den samme proces, der sker i kroppen hos raske mennesker, når de udskiller insulin. Andre typer diabetesmedicin på markedet forårsager en konstant insulinproduktion, som i sidste ende kan ødelægge bugspytkirtlens funktion helt,” fortæller adm. direktør i Zealand Pharma, Britt Meelby Jensen.

Forspring med dansk venturekapital

I 1998 modtog Zealand Pharma sine første danske venturekroner. Dengang bestod virksomheden af en lille forskningsenhed på 15 medarbejdere. Året efter opfandt virksomheden sit første lægemiddel Lyxumia, der er godkendt i 50 lande verden over og indtil videre lanceret i mere end 25 lande af selskabets licenspartner, Sanofi. 

”Kun få internationale medicinalvirksomheder forskede dengang i peptiders terapeutiske egenskaber, som derfor var et relativt uopdyrket område. Men Vækstfonden og BankInvest troede på Zealand Pharma, og det er en af årsagerne til, at vi i dag er blandt verdens førende inden for vores felt,” siger Britt Meelby Jensen.

Vækstfonden og BankInvest troede på Zealand Pharma, og det er en af årsagerne til, at vi i dag er blandt verdens førende inden for vores felt"

Partnerskaber var vejen til markedet

I 2005 kom internationale venturefonde med i ejerkredsen, og op til Zealand Pharmas børsnotering i 2010 rejste virksomheden ca. 900 mio. kr. i venturekapital. For at kunne nå hele vejen til markedet blev strategiske partnerskaber med medicinalgiganter en vigtig del af forretningsmodellen. 

”Udvikling og kommercialisering af lægemidler tager lang tid og er meget omkostningstungt. Zealand Pharma er en relativt lille spiller i medicinalindustrien, og derfor var det oplagt at satse på at etablere samarbejder med store internationale medicinalselskaber, der både har varemærket og kapaciteten til at markedsføre lægemidler og dermed dele risikoen og sikre finansiering,” forklarer Britt Meelby Jensen.

Godt etableret i Danmark

Zealand Pharma er i dag en etableret virksomhed med en pæn omsætning og omkring 100 ansatte. Partnerskaber er stadig en central del af virksomhedens strategi, og fordi virksomheden er relativt lille og fleksibel og har nogle af verdens bedste peptid-forskere ombord, er Zealand Pharma en attraktiv samarbejdspartner for medicinalgiganterne.

”Vi kan noget, de store ikke kan, og omvendt. Derfor supplerer vi hinanden rigtig godt. Vi er en innovativ og meget fleksibel organisation, og vi er særligt gode til at opfinde og designe peptid-baserede lægemidler. Vores strategiske partnere har på den anden side musklerne til at udvikle og markedsføre produkterne. Sammen kan vi langt mere effektivt udvikle og lancere nye innovative peptid-lægemidler til gavn for patienterne. Vi har i dag en række lovende lægemidler i klinisk udvikling. I takt med at vi får styrket vores kliniske udviklingskompetencer, vil det være et naturligt næste skridt, at vi selv bringer nogle af disse lægemidler frem til godkendelse uden en partner,” fortæller Britt Meelby Jensen.

Andre cases

QuickOrder
QuickOrder

Digitalisering og machine learning skal løfte restauranter

Odense-baserede QuickOrder har med deres digitale løn- og kassesystem indtaget restaurationsbranchen. Målet er at skabe en platform, som bl.a. gennem machine learning skal indsamle data om kunderne, så den enkelte restaurant kan tages til det næste niveau...

Hopspots
Hopspots

Børn skal lære mens de leger

Danske Hopspots vil udvikle børns læring mens de leger – også i skoletiden. Derfor har de udviklet et interaktivt læringsværktøj netop til skoler og institutioner, som kobler interaktivitet med bevægelse. Hopspots har fået finansiering fra Vækstfonden.

Vivino

Hele verden deler viden om vin med dansk app

På få år har danske Vivino vippet alle konkurrenter af pinden. Virksomheden har lavet en app, der bliver flittigt anvendt i hele verden til at dele anmeldelser og beskrive alverdens vine. Med solid opbakning fra flere venturefonde har Vivino siden 2010 mere end fordoblet tilgangen af brugere årligt.