Universal Robots

Fynske robotter solgt for 1,9 mia. kr.

08. juli, 2015

For nylig blev den fynske robotvirksomhed Universal Robots solgt til amerikanske Teradyne for 1,9 mia. kr. Universal Robots har udviklet en let og fleksibel robot, der kan overtage ensformige og opslidende rutiner i produktionen hos virksomheder i alle brancher. Robotten blev på kort tid blevet en global succes og beskæftiger i dag 115 medarbejdere på hovedkontoret i Odense.

Til forskel fra traditionelle industrirobotter, der ofte er tunge og dyre, vejer en Universal Robot kun mellem 18 og 28 kg og er relativ billig i anskaffelse. Alle medarbejdere kan betjene robotarmen, der nemt kan omstilles til forskellige opgaver, og dermed frigør den menneskelig arbejdskraft til mere værdiskabende aktiviteter. Det gør robotten attraktiv for små og mellemstore virksomheder i alle brancher.

”Vores robotter imødekommer den udfordring, som mange små og mellemstore industrivirksomheder i Vesten står med: De har mange manuelle rutiner, men arbejdskraften er dyr, og det er svært at konkurrere med lande, hvor lønnen er lav. Løsningen kunne være en robot, men de har hidtil været for dyre, komplekse og ufleksible,” siger adm. direktør i Universal Robots, Enrico Krog Iversen.

Venturekapital tager robotten til markedet

I 2008 investerede Vækstfonden i virksomheden, der dengang blot bestod af de tre grundlæggere, en enkelt medarbejder og en robot. Venturekapitalen satte skub i markedsføring og salg. På bare seks år gik omsætningen fra 1,5 mio. kr. til ca. 253 mio. kr., og virksomheden beskæftiger 115 medarbejdere på hovedkontoret i Odense.

”Vi har brugt investeringen til at føre virksomheden fra udviklingsfasen til markedet. Det gælder både produkt- og markedsudvikling. Jeg har endnu ikke set enden på markedet. Det ser ud til, at der er endeløse muligheder for at indføre vores robotter i den almindelige industri i forskellige brancher,” siger Enrico Krog Iversen.

Solgt til global amerikansk spiller

For nylig blev den fynske virksomhed solgt til amerikanske Teradyne for 1,9 mia. kr. Teradyne fremstiller automatiseret udstyr til trådløs teknologi, datalagring og komplekse elektroniske systemer til forbrugere, industri og den offentlige sektor. 

"Kombinationen af Teradyne og Universal Robots vil styrke vores muligheder for at udvikle innovative produkter. Teradyne står for ingeniørkunst i verdensklasse, og det vil bidrage til at accelerere salget af vores robotter på både nye og eksisterende markeder, især i Asien, hvor Teradyne har en meget stærk position," fortæller Enrico Krogh Iversen.

Bliver på Fyn

Der er ingen planer om at flytte Universal Robots fra hovedkvarteret i Odense, hvor al know-how og udvikling stadig vil være samlet. Enrico Krogh Iversen fortsætter som direktør for selskabet, og han forventer, at de skal ansætte 50 medarbejdere i løbet af 2015.

Andre cases

Maistic

Dansk virksomhed sender plastfrit i indkøbskurvene

Allerede før plastforurening og mikroplast kom på den globale dagsorden skabte Maistic Bio Group plastfri alternativer. Hovedfokus er på produkter til den daglige husholdning til priser, der gør dem supermarkedsvenlige og tilgængelige for os alle sammen. Med dét samt specialiseringen i komposterbart bioplast til produkter og emballage har virksomheden været med til at sætte plast og ikke mindst løsningerne på dagsordenen. Vækstfonden har medfinansieret Maistic.

QuickOrder
QuickOrder

Digitalisering og machine learning skal løfte restauranter

Odense-baserede QuickOrder har med deres digitale løn- og kassesystem indtaget restaurationsbranchen. Målet er at skabe en platform, som bl.a. gennem machine learning skal indsamle data om kunderne, så den enkelte restaurant kan tages til det næste niveau...

Hopspots
Hopspots

Børn skal lære mens de leger

Danske Hopspots vil udvikle børns læring mens de leger – også i skoletiden. Derfor har de udviklet et interaktivt læringsværktøj netop til skoler og institutioner, som kobler interaktivitet med bevægelse. Hopspots har fået finansiering fra Vækstfonden.