OBI Medical

Banebrydende dansk blodgas-teknologi

19. februar, 2016

Medtech-selskabet OBI Medical har udviklet den banebrydende v-TAC-teknologi, der kan beregne arterielle blodgasser i en helt almindelig blodprøve. Med 16 millioner fra bl.a. Vækstfonden vil virksomheden markedsmodne og lancere teknologien, der kan betyde store ressourcebesparelser i sundhedsvæsnet og samtidig sikre patienterne en mindre risikabel og smertefuld behandling.

Om virksomheden

I 2002 etablerede en gruppe forskere fra Aalborgs Universitetshospital medtech-selskabet OBI Medical. Efter mange års forskning har virksomheden udviklet og lanceret den banebrydende v-TAC-teknologi. Kombineret med en almindelig måling af blodets iltmætning (SpO2-måling) kan teknologien ved hjælp af avancerede matematiske formler beregne arterielle blodgasser i en helt almindelig veneblodprøve. OBI Medicals software fungerer med eksisterende blodgasudstyr, og v-TAC har allerede oplevet stor interesse fra sundhedsvæsenet.

For patienterne betyder v-TAC en bedre og mindre smertefuld og risikabel behandling"

Udvikling og markedet 

Blodgasanalyser af arterieblod måler blodets indhold af ilt, kuldioxid og syre-base, der bl.a. kan indikere lunge- og organfunktion. Metoden anvendes dagligt og hjælper lægen med at diagnosticere alvorligt syge patienter og dermed sikre en bedre behandling. Men arterieblodprøver er smertefulde, risikofyldte og dyre i materialeforbrug. Desuden er det kun en læge eller en specialuddannet sygeplejerske, der kan udføre dem. Derfor holder hospitalerne ofte igen med at foretage blodgasanalyser. Med 12 mio. fra Vækstfonden, 2 mio. fra Markedsmodningsfonden og 2 mio. fra Innovationsfonden kan OBI Medical nu indlede en kommerciel lancering af v-TAC. Den unikke teknologi kan potentielt set kan føre til radikale forandringer i blodgasbranchen, og den kan få stor positiv betydning for både patienter og sundhedsvæsener verden over.

”Vores teknologi, v-TAC, er godt nyt for sundhedsvæsnet, der vil kunne øge anvendelsen af blodgasanalyser på grund af den mere simple blodprøvetagning og samtidig spare ressourcer. For patienterne betyder v-TAC en bedre og mindre smertefuldt og risikabel behandling,” siger adm. direktør i OBI Medical, Bjarne Flou.

Andre cases

International Bag Industry

Nye maskiner sikrer mere effektiv og miljøvenlig produktion af plastposer

Med en Vækstkaution kunne International Bag Industry forny produktionsapparatet med nye og mere effektive maskiner.

Innovaid

Bedre livskvalitet for handikappede med interaktive hjælpemidler

En dansk ingeniør fra Aarhus har udviklet en ny type interaktive hjælpemidler, der forbedrer mobiliteten hos fysisk handikappede..

Icebreaker
Icebreaker

Nordjysk virksomhed vil gøre isterninger til en millionforretning

Den aalborgensiske virksomhed Icebreaker har udviklet en patenteret teknologi, der gør det hurtigt og let at lave isterninger. Visionen er at revolutionere den måde, vi producerer isterninger