OBI Medical

Banebrydende dansk blodgas-teknologi

19. februar, 2016

Medtech-selskabet OBI Medical har udviklet den banebrydende v-TAC-teknologi, der kan beregne arterielle blodgasser i en helt almindelig blodprøve. Med 16 millioner fra bl.a. Vækstfonden vil virksomheden markedsmodne og lancere teknologien, der kan betyde store ressourcebesparelser i sundhedsvæsnet og samtidig sikre patienterne en mindre risikabel og smertefuld behandling.

Om virksomheden

I 2002 etablerede en gruppe forskere fra Aalborgs Universitetshospital medtech-selskabet OBI Medical. Efter mange års forskning har virksomheden udviklet og lanceret den banebrydende v-TAC-teknologi. Kombineret med en almindelig måling af blodets iltmætning (SpO2-måling) kan teknologien ved hjælp af avancerede matematiske formler beregne arterielle blodgasser i en helt almindelig veneblodprøve. OBI Medicals software fungerer med eksisterende blodgasudstyr, og v-TAC har allerede oplevet stor interesse fra sundhedsvæsenet.

For patienterne betyder v-TAC en bedre og mindre smertefuld og risikabel behandling"

Udvikling og markedet 

Blodgasanalyser af arterieblod måler blodets indhold af ilt, kuldioxid og syre-base, der bl.a. kan indikere lunge- og organfunktion. Metoden anvendes dagligt og hjælper lægen med at diagnosticere alvorligt syge patienter og dermed sikre en bedre behandling. Men arterieblodprøver er smertefulde, risikofyldte og dyre i materialeforbrug. Desuden er det kun en læge eller en specialuddannet sygeplejerske, der kan udføre dem. Derfor holder hospitalerne ofte igen med at foretage blodgasanalyser. Med 12 mio. fra Vækstfonden, 2 mio. fra Markedsmodningsfonden og 2 mio. fra Innovationsfonden kan OBI Medical nu indlede en kommerciel lancering af v-TAC. Den unikke teknologi kan potentielt set kan føre til radikale forandringer i blodgasbranchen, og den kan få stor positiv betydning for både patienter og sundhedsvæsener verden over.

”Vores teknologi, v-TAC, er godt nyt for sundhedsvæsnet, der vil kunne øge anvendelsen af blodgasanalyser på grund af den mere simple blodprøvetagning og samtidig spare ressourcer. For patienterne betyder v-TAC en bedre og mindre smertefuldt og risikabel behandling,” siger adm. direktør i OBI Medical, Bjarne Flou.

Andre cases

QuickOrder
QuickOrder

Digitalisering og machine learning skal løfte restauranter

Odense-baserede QuickOrder har med deres digitale løn- og kassesystem indtaget restaurationsbranchen. Målet er at skabe en platform, som bl.a. gennem machine learning skal indsamle data om kunderne, så den enkelte restaurant kan tages til det næste niveau...

Hopspots
Hopspots

Børn skal lære mens de leger

Danske Hopspots vil udvikle børns læring mens de leger – også i skoletiden. Derfor har de udviklet et interaktivt læringsværktøj netop til skoler og institutioner, som kobler interaktivitet med bevægelse. Hopspots har fået finansiering fra Vækstfonden.

Vivino

Hele verden deler viden om vin med dansk app

På få år har danske Vivino vippet alle konkurrenter af pinden. Virksomheden har lavet en app, der bliver flittigt anvendt i hele verden til at dele anmeldelser og beskrive alverdens vine. Med solid opbakning fra flere venturefonde har Vivino siden 2010 mere end fordoblet tilgangen af brugere årligt.