LORC

Lindø får verdens mest avancerede testanlæg til vindmøller

LORC

18. januar, 2018

Testcentret LORC indviede i november 2017 sit fjerde testanlæg til vindmøller. Anlægget kan klare at styrkeprøve de allerstørste møller, inden de skal ud på havet. Det gør testanlægget til et af de mest avancerede af sin slags, og det nye anlæg er allerede fuldt booket indtil 2020. Investeringen lyder på i alt 140 mio. kr., som Vækstfonden er med til at finansiere gennem et Vækstlån.

Lindø på Fyn har længe været dansk centrum for vindenergi. Den position blev styrket yderligere, da testcentret LORC i november 2017 åbnede sit fjerde og hidtil største testanlæg for vindmøller.

”Vores nye anlæg - den såkaldte HALT Test Facility - er et af de mest avancerede af sin art i verden. Vi kan klare at styrkeprøve de allerstørste møller med en effekt på op til 10 Mega watt. Testen udsætter bl.a. vindmøllens gearkasse, lejer, motorhus og andre større maskinelementer for hvad, der svarer til den belastning, de vil møde under barske forhold i Nordsøen,” siger CEO i LORC, Torben Lorentzen.

Dyrt at reparere en havvindmølle

Der er mere vind til havs end på landjorden, og den øgede energiproduktion gør, at flere vindmølleejere vælger at etablere møller på havet. Men det er langt dyrere og mere besværligt at drive og servicere vindmøller på havet.

”Det bliver dyrt i tabt strøm, hvis en havvindmølle går i stykker. Der kan gå uger, før reparatøren når frem med skib, som også koster penge at få ud, og møllernes enorme størrelse gør det dyrt at reparere på dem,” fortæller Torben Lorentzen og fortsætter:

”Det kan altså hurtigt koste 100.000 kroner om dagen, når en mølle står stille. Derfor stiller vindmølleejerne store krav til, at møllerne er gennemtestede, inden de etableres på havet.”

Og efterspørgslen på HALT-testeren mærker LORC tydeligt. Det nye anlæg er allerede booket frem til udgangen af 2020, og virksomheden har allerede forespørgsler på de følgende 24 måneder liggende.

Med Vækstfonden ombord faldt finansieringen på plads relativt hurtigt, og det har gjort, at vi nåede i mål med alle kontrakter"

140 mio. kr. stor investering

Et krav fra LORC’s første kunde på faciliteten om en skarp deadline for færdigbygningen af anlægget betød, at hele syv kontrakter med bl.a. underleverandører og finansielle kilder skulle falde i hak på relativt kort tid.

”Selvom vi allerede havde den første kunde i hus, savnede banken sikkerhed i form af lejekontrakter på de efterfølgende år. Derudover er det nye testcenter en enorm investering, så vores bank havde behov for at dele risikoen med nogen. Med Vækstfonden ombord faldt finansieringen på plads relativt hurtigt, og det har gjort, at vi nåede i mål med alle kontrakter og i sidste ende selve anlæggelsen af HALT-testeren i tide,” fortæller Torben Lorentzen.

LORC – Lindoe Offshore Renewables Center – er en erhvervsdrivende fond grundlagt i 2009 af nogle af de største danske spillere inden for vedvarende energi og råder i dag over fire testanlæg på Lindø. Med det nyeste skud på stammen er der, under LORC´s vinger, i alt investeret 380 mio. kr. i testudstyr på Lindø.

Andre cases

QuickOrder
QuickOrder

Digitalisering og machine learning skal løfte restauranter

Odense-baserede QuickOrder har med deres digitale løn- og kassesystem indtaget restaurationsbranchen. Målet er at skabe en platform, som bl.a. gennem machine learning skal indsamle data om kunderne, så den enkelte restaurant kan tages til det næste niveau...

Hopspots
Hopspots

Børn skal lære mens de leger

Danske Hopspots vil udvikle børns læring mens de leger – også i skoletiden. Derfor har de udviklet et interaktivt læringsværktøj netop til skoler og institutioner, som kobler interaktivitet med bevægelse. Hopspots har fået finansiering fra Vækstfonden.

Vivino

Hele verden deler viden om vin med dansk app

På få år har danske Vivino vippet alle konkurrenter af pinden. Virksomheden har lavet en app, der bliver flittigt anvendt i hele verden til at dele anmeldelser og beskrive alverdens vine. Med solid opbakning fra flere venturefonde har Vivino siden 2010 mere end fordoblet tilgangen af brugere årligt.