Løwener

Styrket likviditet gav råd til nye investeringer

16. juli, 2014

Da den danske handels- og ingeniørvirksomhed Løwener i 2004 og årene frem oplevede massiv vækst, udvidede virksomheden med nye, store lokaler i Jylland. Men da finanskrisen ramte, dalede aktiviteten i branchen, og en del af lokalerne stod tomme. Det belastede virksomhedens likviditet, og da Løwener samtidig var kunde i FIH Erhvervsbank, der stoppede sine udlånsaktiviteter, var det næsten umuligt at finansiere nye aktiviteter. Et Vækstlån ændrede virksomhedens situation.

Om virksomheden

I år 2014 kunne den danske handels- og ingeniørvirksomhed Løwener fejre 125-års-jubilæum. Administrerende direktør Niels Barfod Jakobsen købte virksomheden i 2004, der i dag er den førende leverandør af specialmaskiner og produkter til industrien, værksteder og entreprenører. Virksomheden forhandler pumper og filtre til bl.a. Novo Nordisk og leverer komplette værksteder til store bilproducenter som bl.a. Audi, BMW og Skoda. LEGO, Grundfos og Danfoss er også kunder i butikken og bruger Løweners svejse- og måleteknikinstrumenter i deres produktion. Derudover leverer virksomheden minigravere, asfaltmaskiner og vejtromler til entreprenører og kommuner ved fx store byggeprojekter. Løwener har hovedkontor i Glostrup og et salgs- og servicecenter i Stilling ved Skanderborg.

Vi skal blandt andet ansætte nye medarbejdere og udvide vores forretning gennem opkøb"

Udfordring

Fra 2004 og fire år frem steg Løweners omsætning fra 140 mio. kr. til 260 mio. kr. Med den store efterspørgsel blev der behov for at udvide med nye bygninger og lokaler i Jylland, og i 2009 stod det 3.000 m<sup>2</sup> store byggeri klar. Men aktiviteten i industrien og i entreprenørbranchen var dalet som følge af finanskrisen, og en del af Løweners nye lokaler stod derfor tomme. Med en opblomstring af branchen og flere offentlige investeringer i sigte, fx de nye supersygehuse, nye veje, tunneler og broer, fik Løwener mulighed for øge aktiviteten i deres forretning. Men lokalerne, der i en tid havde stået tomme, havde belastet virksomhedens likviditet. Samtidig var Løwener kunde i FIH Erhvervsbank, der havde meldt ud, at de inden for få år ville stoppe deres udlånsforretning, hvilket gjorde det næsten umuligt at finansiere nye aktiviteter. Et møde med Vækstfonden ændrede situationen.

”I samarbejde med Vækstfonden fandt vi en fornuftig langsigtet afdragsordning på vores ejendomme og fik frigjort kapital til at udvikle virksomheden. Vi skal blandt andet ansætte nye medarbejdere og udvide vores forretning gennem opkøb. Min målsætning er snarest muligt at nå 200 mio. i omsætning og at vi i løbet af et par år kan komme tilbage på mindst samme omsætningsniveau, som vi var på før finanskrisen og med 75-80 medarbejdere,” fortæller Niels Barfoed Jakobsen, administrerende direktør i Løwener.