Jydsk Planteservice

Nye penge hænger ikke på træerne

01. december, 2014

Da stifter af Jydsk Planteservice, Jørgen Lund, i 2014 fik muligheden for at købe ejerandelene af virksomhedens to eksterne investorer, slog han til. Men købsfristen var kort. Med hurtig hjælp fra Vækstfonden faldt finansieringen på plads i løbet af blot en måned, og Jørgen Lund ejer nu igen hele den virksomhed, han startede for 25 år siden

Det er ikke alle, der har grønne fingre. Derfor fik Jørgen Lund en forretningside i 1989: Hvis der var forretning i at sælge grønne planteløsninger til erhvervslivet, måtte der også være forretning i at passe og servicere planterne efterfølgende. Det fik han ret i. Jydsk Planteservice har oplevet en rivende udvikling de sidste 25 år, og selv om finanskrisen ramte virksomheden i 2008, er den i dag stærkt førende i markedet med mere end 3.000 kunder landet over, som hver anden eller tredje uge får besøg af en medarbejder, der servicerer deres planter.

”Fordi vores service er landsdækkende, er vi særligt relevante som leverandør for større virksomheder, der har kontorer flere steder i landet. Vi har igennem årene oparbejdet et godt brand for vores serviceløsning, og i dag er vi tre gange så store, som den næststørste spiller på markedet,” siger Jørgen Lund, adm. direktør i Jydsk Planteservice.

Jeg ser et stort potentiale for yderligere vækst og udvikling i virksomheden"

Eksterne investorer ville sælge

Jørgen Lund har ikke selv siddet i direktørstolen de sidste par år. I 2007 trak en række af de daværende aktionærer sig ud på grund af alder, og 70 pct. af virksomheden blev overtaget af to eksterne investorer. De seneste par år har Jørgen Lund været henholdsvis salgsdirektør og efterfølgende bestyrelsesmedlem i virksomheden. Men i 2014 blev aktionærkredsen enige om, at Jørgen Lund var den rigtige til at lede virksomheden videre fra det stadie, den var nået til.

”Jeg ser et stort potentiale for yderligere vækst og udvikling i virksomheden, og jeg vil gerne være med til at sikre et fortsat fokus på det fremadrettede. Derfor ønskede jeg at overtage investorernes ejerandele og bygge videre på det koncept og den ånd, som er til stede i Jydsk Planteservice og blandt medarbejderne,” fortæller han.

Hurtig løsning fra Vækstfonden

Den løsning var både investorerne og Jørgen Lunds bank positive overfor. Men købet skulle gå stærkt, og banken kunne ikke alene stå for finansieringen.

Så med råd fra sin revisor fik Jørgen Lund sat et møde op med Vækstfonden, og blot en måned senere var aftalen på plads og købet gennemført med hjælp fra et Vækstlån.

”Med Vækstfonden fik vi finansieringen på plads med en samarbejdspartner, som tror på os, og som er med til at tage de yderste risici. Det betød, at vi kunne lave en samlet finansieringsløsning med banken, så vi ikke skulle have nye ejere ind, men i stedet kunne holde virksomheden i familien og selv træffe beslutningerne om fremtiden,” fortæller Jørgen Lund, der ser frem til at udvikle virksomheden og dens koncepter yderligere.

Andre cases

Lundsøe Køl & Frys

Udvidelse af lager sætter turbo på væksten

Hvert år håndterer Lundsøe & Frys 60.000 tons fødevarer fra deres lager i Aalborg og fra havnen i Aarhus. Vejen til en forbedret konkurrenceevne og nye kunder var et nyt robotanlæg og et stort kølehus på Aarhus havn. Et Vækstlån fra Vækstfonden har hjulpet virksomheden med at realisere deres mål af flere omgange.

CanopyLAB
CanopyLAB

Edtech sikrer bedre læring for brugere

Danske CanopyLAB har udviklet en social og adaptiv læringsplatform. Platformen sikrer et individualiseret og bedre læringsforløb for brugerne. Med et Vækstlån til Iværksættere i ryggen skal CanopyLAB bredere ud i markedet.

Maistic

Dansk virksomhed sender plastfrit i indkøbskurvene

Allerede før plastforurening og mikroplast kom på den globale dagsorden skabte Maistic Bio Group plastfri alternativer. Hovedfokus er på produkter til den daglige husholdning til priser, der gør dem supermarkedsvenlige og tilgængelige for os alle sammen. Med dét samt specialiseringen i komposterbart bioplast til produkter og emballage har virksomheden været med til at sætte plast og ikke mindst løsningerne på dagsordenen. Vækstfonden har medfinansieret Maistic.