Jydsk Planteservice

Nye penge hænger ikke på træerne

01. december, 2014

Da stifter af Jydsk Planteservice, Jørgen Lund, i 2014 fik muligheden for at købe ejerandelene af virksomhedens to eksterne investorer, slog han til. Men købsfristen var kort. Med hurtig hjælp fra Vækstfonden faldt finansieringen på plads i løbet af blot en måned, og Jørgen Lund ejer nu igen hele den virksomhed, han startede for 25 år siden

Det er ikke alle, der har grønne fingre. Derfor fik Jørgen Lund en forretningside i 1989: Hvis der var forretning i at sælge grønne planteløsninger til erhvervslivet, måtte der også være forretning i at passe og servicere planterne efterfølgende. Det fik han ret i. Jydsk Planteservice har oplevet en rivende udvikling de sidste 25 år, og selv om finanskrisen ramte virksomheden i 2008, er den i dag stærkt førende i markedet med mere end 3.000 kunder landet over, som hver anden eller tredje uge får besøg af en medarbejder, der servicerer deres planter.

”Fordi vores service er landsdækkende, er vi særligt relevante som leverandør for større virksomheder, der har kontorer flere steder i landet. Vi har igennem årene oparbejdet et godt brand for vores serviceløsning, og i dag er vi tre gange så store, som den næststørste spiller på markedet,” siger Jørgen Lund, adm. direktør i Jydsk Planteservice.

Jeg ser et stort potentiale for yderligere vækst og udvikling i virksomheden"

Eksterne investorer ville sælge

Jørgen Lund har ikke selv siddet i direktørstolen de sidste par år. I 2007 trak en række af de daværende aktionærer sig ud på grund af alder, og 70 pct. af virksomheden blev overtaget af to eksterne investorer. De seneste par år har Jørgen Lund været henholdsvis salgsdirektør og efterfølgende bestyrelsesmedlem i virksomheden. Men i 2014 blev aktionærkredsen enige om, at Jørgen Lund var den rigtige til at lede virksomheden videre fra det stadie, den var nået til.

”Jeg ser et stort potentiale for yderligere vækst og udvikling i virksomheden, og jeg vil gerne være med til at sikre et fortsat fokus på det fremadrettede. Derfor ønskede jeg at overtage investorernes ejerandele og bygge videre på det koncept og den ånd, som er til stede i Jydsk Planteservice og blandt medarbejderne,” fortæller han.

Hurtig løsning fra Vækstfonden

Den løsning var både investorerne og Jørgen Lunds bank positive overfor. Men købet skulle gå stærkt, og banken kunne ikke alene stå for finansieringen.

Så med råd fra sin revisor fik Jørgen Lund sat et møde op med Vækstfonden, og blot en måned senere var aftalen på plads og købet gennemført med hjælp fra et Vækstlån.

”Med Vækstfonden fik vi finansieringen på plads med en samarbejdspartner, som tror på os, og som er med til at tage de yderste risici. Det betød, at vi kunne lave en samlet finansieringsløsning med banken, så vi ikke skulle have nye ejere ind, men i stedet kunne holde virksomheden i familien og selv træffe beslutningerne om fremtiden,” fortæller Jørgen Lund, der ser frem til at udvikle virksomheden og dens koncepter yderligere.

Andre cases

Jacob Bjerrum
Jacob Bjerrum

Mælkeproduktion gennemfører generationsskifte med finansiering fra Dansk Landbrugskapital

Ved Fårup ved Randers har Jacob Bjerrum overtaget familiegården Lundbjerggaard med finansiering fra Dansk Landbrugskapital. Landmanden stod over for en række investeringer og et generationsskifte for at forsætte produktionen. Med hjælp fra Dansk Landbrugskapital kom både ejerskifte og finansiering på plads.

Reform

Dansk køkkenfirma indtager verdensscenen

Den danske virksomhed Reform er rykket direkte fra idéfasen i et kælderlokale og ud på den internationale scene. Bag brandet står makkerparret Jeppe Christensen og Michael Andersen. De havde en vision om at skabe et kvalitetskøkken til en pris alle kan være med på. Med stor succes i USA og Europa har Reform skabt et internationalt brand fra dag ét. Vækstfonden er med som finansieringspartner.

Jydsk Aluminium Industri

Kapitaltung produktion styrket af bedre bankvilkår

Når Jydsk Aluminium Industri starter en ny produktion op, kræver det store investeringer, der udfordrer virksomhedens finansielle vilkår. Et Ansvarligt lån fra Vækstfonden styrkede virksomhedens soliditet. Og lånet blev derfor en løftestang for bedre vilkår i banken og 100 pct. opbakning til at fortsætte vækstplanerne.