GomSpace

Nordjyske satellitter skal overvåge flytrafik i Afrika

GomSpace

27. februar, 2017

I 2016 fik den nordjyske satellitproducent GomSpace mulighed for medejerskab i et projekt, der for første gang gør det muligt at overvåge flytrafik i afrikanske luftrum. Men GomSpace har siden etableringen investeret massivt i vækst og udvikling og manglede likviditet for at kunne slå til. Med et Vækstlån faldt handlen på plads, og GomSpace skal nu, som de første i verden, benytte nanosatellitter kommercielt.

Om virksomheden

GomSpace i Aalborg udvikler, producerer og sælger nanosatellitter, der ikke er større end en skotøjsæske og koster hundrede gange mindre end traditionelle satellitter. Det gør dem til pionerer på området, og den nordjyske rumfartvirksomhed har allerede kunder i over 40 lande. Satellitterne bliver primært benyttet i forskning af universiteter og til overvågning af jordens forhold af bl.a. NASA og forsvarsministerier.

Som de første i verden skal GomSpace bruge nanosatellitter kommercielt til at overvåge flytransport i et projekt i Afrika. Satellitterne skal kredse om ækvator og indsamle data, som GomSpace sælger videre til nationale myndigheder. På den måde får knap 100 lande mulighed for fx at spore forsvundne fly og fakturere de luftfartsselskaber, der passerer deres luftrum.

Vores ambition er at revolutionere rumbranchen og kommercialisere brugen af satellitter"

Udfordring

I de første år var GomSpaces kunder primært universiteter, der betalte forud for virksomhedens produkter. Men i takt med at private virksomheder fik øjnene op for de banebrydende satellitter, steg kravet om kredittid, og det pressede likviditeten. For at kunne følge med efterspørgslen, fik GomSpace behov for finansiering. Løsningen blev en hævet bankkredit og et Vækstlån fra Vækstfonden. Året efter fik virksomheden igen behov for risikovillig kapital. Det nye Vækstlån skulle finansiere købet af ejerandele i den projektvirksomhed, som GomSpace i dag leverer satellitter til i overvågningen af flytransport omkring ækvator.

”Vores ambition er at revolutionere rumbranchen og kommercialisere brugen af satellitter. Vi investerer derfor massivt i vækst og har løbende behov for kapital til fx nye medarbejdere, materialer og udvikling. Det kan belaste banken, og vi er derfor meget glade for at have Vækstfonden med ombord. Med Vækstlånet har vi kunnet opnå ejerskab af en virksomhed, der gør os til pionerer inden for brugen af nanosatellitter, ” siger Niels Buus, adm. direktør i GomSpace.

Andre cases

Vivino

Hele verden deler viden om vin med dansk app

På få år har danske Vivino vippet alle konkurrenter af pinden. Virksomheden har lavet en app, der bliver flittigt anvendt i hele verden til at dele anmeldelser og beskrive alverdens vine. Med solid opbakning fra flere venturefonde har Vivino siden 2010 mere end fordoblet tilgangen af brugere årligt.

Trustpilot

0 til 400 medarbejdere med venturekapital

Den danske iværksættersucces Trustpilot er på blot få år blevet Europas største webplatform for brugeranmeldelser af virksomheder og serviceydelser. Med knap 750 mio. kr. fra både kapital- og venturefonde er virksomheden vokset fra kælderen og ud til forbrugere og virksomheder i 65 lande.

EVOLVA

Gær giver billigere og bedre versioner af stevia, safran og vanilje

Evolva startede ud i biotek med fokus på at udvikle lægemidler. I dag bruger virksomheden sine naturlige gæringsprocesser til at fremstille fødevareingredienser med samme gode egenskaber, som findes i dyre naturprodukter som fx vanilje, safran og stevia.