Friis-Holm

Verdensmester åbner chokoladefabrik i Danmark

Friis Holm

15. april, 2015

Forsvarende verdensmester i chokolade Mikkel Friis-Holm har siden 2008 produceret bæredygtig kvalitetschokolade i samarbejde med en sydfransk chokoladefabrik. Et stort vækstpotentiale fik ham til at rykke produktionen til Danmark. Men det krævede mere kapital, end banken kunne komme med. Med et Vækstlån til iværksættere gik drømmen i opfyldelse.

Om virksomheden

Siden 2008 har den danske kok Mikkel Friis-Holm produceret eksklusiv chokolade af så høj kvalitet, at han i 2014 vandt både EM- og VM-guld for sine præstationer. Det særlige ved Friis-Holms bæredygtige chokolade er, at Mikkel Friis-Holm er med i processen, lige fra de nicaraguanske bønder høster kakaobønnerne, til de færdige, indpakkede plader chokolade bliver sendt ud til butikker, cafeer og restauranter. Filosofien bag chokoladeproduktionen er at sikre gode forhold for de lokale bønder og bruge de bedste råvarer, hvor smagsnuancerne er i fokus.

På sigt er ambitionen at blive blandt de tre bedste chokolade-producenter i verden."

Udfordring

De sidste seks år har Friis-Holm samarbejdet med en chokoladeproducent i Sydfrankrig, som forarbejdede bønner og fremstillede chokoladen. De første år lavede virksomheden 200 kg. chokolade, og i 2014 solgte de 3,5 tons af den mørkebrune delikatesse. Den stigende efterspørgsel afslørede et åbenlyst vækstpotentiale. For at kunne optimere udviklingen af chokoladen og sikre stabile produktions- og leveringsforhold besluttede Mikkel Friis-Holm i 2014 at åbne sin egen chokoladefabrik i et nedlagt produktionskøkken på Hvalsø Ældrecenter på Sjælland. Men det krævede mere finansiering, end banken kunne komme med, at starte en chokoladefabrik op fra bunden. Løsningen blev et Vækstlån til iværksættere. 

”Med Vækstlånet blev det muligt at rykke produktionen hjem til Danmark, og det betyder, at vi for alvor kan gå i gang med at realisere vores vækstplaner. Alene i år regner vi med at producere mere end 10 tons chokolade. På sigt er ambitionen at blive blandt de tre bedste chokoladeproducenter i verden,” fortæller stifter og kreativ direktør i Friis-Holm, Mikkel Friis-Holm.

Andre cases

Morten Dalby Jensen
Morten Dalby Jensen

Visioner og gåpåmod er midlet mod bump på vejen

Landmand, Morten Dalby Jensen overtog i 2018 bedriften Østerbygaard i Sydjylland, som nu er blevet renoveret og udvidet. På sin rejse mod købet har Morten Dalby Jensen oplevet, at dét, at han har ledet et mindre landbrug gennem flere år, har gjort underværker. Og så er det vigtigste at bringe visioner og optimisme ind i sin hverdag som leder, fortæller han.

Vivino
Vivino

Hele verden deler viden om vin med dansk app

På få år har danske Vivino vippet alle konkurrenter af pinden. Virksomheden har lavet en app, der bliver flittigt anvendt i hele verden til at dele anmeldelser og beskrive alverdens vine. Med solid opbakning fra flere venturefonde har Vivino siden 2010 mere end fordoblet tilgangen af brugere årligt.

Get Volt
Volt

Iværksættere sikrer strøm til mobilen på festivaler

Iværksættervirksomheden Volt har gjort det til en forretning at forsyne festivalgæster med mobil strømopladning, så deres smartphones altid er ladet op til de festlige øjeblikke. Og med et Vækstlån til iværksættere fik stifterne for alvor sat strøm til deres vækstplaner.