Friis-Holm

Verdensmester åbner chokoladefabrik i Danmark

15. april, 2015

Forsvarende verdensmester i chokolade Mikkel Friis-Holm har siden 2008 produceret bæredygtig kvalitetschokolade i samarbejde med en sydfransk chokoladefabrik. Et stort vækstpotentiale fik ham til at rykke produktionen til Danmark. Men det krævede mere kapital, end banken kunne komme med. Med et Vækstlån til iværksættere gik drømmen i opfyldelse.

Om virksomheden

Siden 2008 har den danske kok Mikkel Friis-Holm produceret eksklusiv chokolade af så høj kvalitet, at han i 2014 vandt både EM- og VM-guld for sine præstationer. Det særlige ved Friis-Holms bæredygtige chokolade er, at Mikkel Friis-Holm er med i processen, lige fra de nicaraguanske bønder høster kakaobønnerne, til de færdige, indpakkede plader chokolade bliver sendt ud til butikker, cafeer og restauranter. Filosofien bag chokoladeproduktionen er at sikre gode forhold for de lokale bønder og bruge de bedste råvarer, hvor smagsnuancerne er i fokus.

På sigt er ambitionen at blive blandt de tre bedste chokolade-producenter i verden."

Udfordring

De sidste seks år har Friis-Holm samarbejdet med en chokoladeproducent i Sydfrankrig, som forarbejdede bønner og fremstillede chokoladen. De første år lavede virksomheden 200 kg. chokolade, og i 2014 solgte de 3,5 tons af den mørkebrune delikatesse. Den stigende efterspørgsel afslørede et åbenlyst vækstpotentiale. For at kunne optimere udviklingen af chokoladen og sikre stabile produktions- og leveringsforhold besluttede Mikkel Friis-Holm i 2014 at åbne sin egen chokoladefabrik i et nedlagt produktionskøkken på Hvalsø Ældrecenter på Sjælland. Men det krævede mere finansiering, end banken kunne komme med, at starte en chokoladefabrik op fra bunden. Løsningen blev et Vækstlån til iværksættere. 

”Med Vækstlånet blev det muligt at rykke produktionen hjem til Danmark, og det betyder, at vi for alvor kan gå i gang med at realisere vores vækstplaner. Alene i år regner vi med at producere mere end 10 tons chokolade. På sigt er ambitionen at blive blandt de tre bedste chokoladeproducenter i verden,” fortæller stifter og kreativ direktør i Friis-Holm, Mikkel Friis-Holm.

Andre cases

Vivino

Hele verden deler viden om vin med dansk app

På få år har danske Vivino vippet alle konkurrenter af pinden. Virksomheden har lavet en app, der bliver flittigt anvendt i hele verden til at dele anmeldelser og beskrive alverdens vine. Med solid opbakning fra flere venturefonde har Vivino siden 2010 mere end fordoblet tilgangen af brugere årligt.

Trustpilot

0 til 400 medarbejdere med venturekapital

Den danske iværksættersucces Trustpilot er på blot få år blevet Europas største webplatform for brugeranmeldelser af virksomheder og serviceydelser. Med knap 750 mio. kr. fra både kapital- og venturefonde er virksomheden vokset fra kælderen og ud til forbrugere og virksomheder i 65 lande.

EVOLVA

Gær giver billigere og bedre versioner af stevia, safran og vanilje

Evolva startede ud i biotek med fokus på at udvikle lægemidler. I dag bruger virksomheden sine naturlige gæringsprocesser til at fremstille fødevareingredienser med samme gode egenskaber, som findes i dyre naturprodukter som fx vanilje, safran og stevia.