Forward Pharma

Største biotek-kapitalrejsning på børsen i ti år

27. februar, 2015

Den danske biotekvirksomhed Forward Pharma udvikler et nyt globalt lægemiddel til behandling af patienter med svær psoriasis og multipel skerose, som ser ud til at have færre bivirkninger end de tilsvarende lægemidler på markedet. Med kapital fra danske venturefonde, en amerikansk biotekfond og en historisk stor kapitalrejsning på børsen i New York i 2014 er der udsigt til, at lægemidlet nu kan komme igennem de sidste store kliniske forsøg, inden det rammer markedet.

Forward Pharma udvikler et lægemiddel til behandling af en række kroniske sygdomme, der opstår fordi immunforsvaret ikke virker optimalt. Virksomheden blev etableret i 2005 i forbindelse med, at forskere identificerede et stort potentiale i stoffet DMF, der i mere end 50 år var blevet brugt til behandling af psoriasispatienter i Tyskland. Forward Pharma iværksatte patentering af stoffet i en særlig formulering i både Europa og USA. I dag udvikler selskabet sit nye, lovende lægemiddel, der kan vise sig at have færre bivirkninger end de tilsvarende eksisterende DMF-lægemidler på markedet, til patienter med bl.a. psoriasis og multipel sklerose.

”I 2010 til 2012 gennemførte vi et af de største psoriasisstudier nogensinde med et DMF-lægemiddel, hvor vi behandlede 252 patienter med kronisk psoriasis. Det viste sig, at vores tabletter væsentligt mindskede den hyppigst forekommende bivirkning, rødme, varme og kløe i ansigtet, som psoriasis- og multipel sklerosepatienter, der behandles med DMF-lægemidler, er meget plagede af,” fortæller CEO i Forward Pharma, Peder Møller Andersen.

Største pharma-børsnotering i 10 år

I efteråret 2014 rejste Forward Pharma i alt 1,3 mia. kr. ved en børsnotering i New York. Det er en af de største kapitalrejsninger ved en børsnotering af et biotekselskab i 10 år. Pengene skal medvirke til at føre virksomhedens lægemiddelkandidat til behandling af multipel sklerose og psoriasis gennem de sidste store kliniske studier.

”Multipel sklerose er en af de dyreste sygdomme at forske i. Fase tre-studier i netop denne sygdom koster 600-900 mio. kr. at gennemføre, og alene rekrutteringen af patienter til forsøgene kan tage op til halvandet år. Børsnoteringen var derfor en afgørende forudsætning for, at vi kan føre vores lægemiddel igennem de nødvendige studier, inden vi forhåbentlig kan introducere vores produkter på markedet,” fortæller Peder Møller Andersen.

Stort marked og mange muligheder 

På verdensplan lider 2-3 mio. mennesker af multipel sklerose. Markedet anslås til en værdi af 48 mia. kr. I 2013 lancerede det store amerikanske medicinalselskab Biogen et lignende produkt, der nu omsætter for omkring 15 mia. kr. om året. Potentialet er derfor stort, og der er mange muligheder for at behandle andre sygdomme med DMF.

”DMF er et interessant stof, der potentielt har mange anvendelsesmuligheder. Vi ser nærmere på behandling af flere immunforsvarsrelaterede sygdomme. Stoffet kan fx potentielt bruges til at behandle en række dermatologiske og neurologiske lidelser,” fortæller Peder Møller Andersen.

Andre cases

QuickOrder
QuickOrder

Digitalisering og machine learning skal løfte restauranter

Odense-baserede QuickOrder har med deres digitale løn- og kassesystem indtaget restaurationsbranchen. Målet er at skabe en platform, som bl.a. gennem machine learning skal indsamle data om kunderne, så den enkelte restaurant kan tages til det næste niveau...

Hopspots
Hopspots

Børn skal lære mens de leger

Danske Hopspots vil udvikle børns læring mens de leger – også i skoletiden. Derfor har de udviklet et interaktivt læringsværktøj netop til skoler og institutioner, som kobler interaktivitet med bevægelse. Hopspots har fået finansiering fra Vækstfonden.

Vivino

Hele verden deler viden om vin med dansk app

På få år har danske Vivino vippet alle konkurrenter af pinden. Virksomheden har lavet en app, der bliver flittigt anvendt i hele verden til at dele anmeldelser og beskrive alverdens vine. Med solid opbakning fra flere venturefonde har Vivino siden 2010 mere end fordoblet tilgangen af brugere årligt.