Flemming O. Jørgensen

Omlægning til økologi blev redningen for svineproduktion

Flemming O. Jørgensen

17. oktober, 2017

Flemming O. Jørgensen havde haft konventionel svineproduktion i næsten 15 år. Men tiderne er trange for mellemstore konventionelle landbrug, og for Flemming O. Jørgensen stod valget pludselig mellem at lukke produktionen ned eller at tænke helt nyt.

I 15 år havde Flemming O. Jørgensen drevet konventionel svineproduktion. Men nye tider kaldte på forandring, og Flemming O. Jørgensen og hans kone besluttede at omlægge til økologi.

”I dag kan du næsten ikke drive et konventionelt landbrug med en besætning på 300 søer. Vi havde optimeret på alt, hvad vi kunne, men det er simpelthen for småt, og stordrift var ikke muligt med de rammer, vi havde. Vi så os pludselig i en situation, hvor vi enten skulle finde på noget andet at lave, eller tænke helt anderledes,” fortæller Flemming O. Jørgensen.

Når man som Flemming O. Jørgensen har drevet konventionel svineproduktion i 15 år, kræver omlægning til økologi ikke kun kapital. For landmanden betød omlægningen også en ny tankegang og et nyt syn på sit produkt. En af nabogårdene i området driver økologisk landbrug, og her kan Flemming O. Jørgensen slå vejen forbi for at snakke samarbejde og få lidt råd og vejledning.

”Min nabo siger ofte, at han aldrig havde troet, at jeg skulle være økologisk landmand. Jeg har måske virket lidt anti-økologisk til tider. Men det er en fornøjelse at gå og passe grise ude – uanset om det regner og blæser, og jeg har på intet tidspunkt fortrudt, at vi har lagt om til økologi,” fortæller Flemming O. Jørgensen.

Jeg vidste, at jeg kunne drive en sund økologisk svineproduktion, men vi manglede kapitalen, hvis vi skulle lykkes med projektet."

Omlægning krævede kapital 

Det kræver store investeringer at omlægge til økologisk produktion. Landsmandsparret manglede den nødvendige kapital til at satse på økologiske svin, men da Flemmings O. Jørgensen kone foreslog at ringe til Vækstfonden, gav det nye muligheder for landmandsparret:

”Vi havde få kort tilbage på hånden, men her kom Vækstfonden ind og spillede en afgørende rolle. Jeg vidste, at jeg kunne drive en sund økologisk svineproduktion, men vi manglede kapitalen, hvis vi skulle lykkes med projektet. Lånet var den afgørende faktor i omlægningen,” fortæller Flemming O. Jørgensen.
Med Vækstlånet blev det også muligt at ansætte en medarbejder, der havde erfaring med pasning af økologiske svin.

Næste skridt bliver først og fremmest at få den økologiske svineproduktion kørt helt ind. Men på den længere bane drømmer de om at udvide med flere svin og etablere et sundt og respekteret økologisk landbrug.

Andre cases

QuickOrder
QuickOrder

Digitalisering og machine learning skal løfte restauranter

Odense-baserede QuickOrder har med deres digitale løn- og kassesystem indtaget restaurationsbranchen. Målet er at skabe en platform, som bl.a. gennem machine learning skal indsamle data om kunderne, så den enkelte restaurant kan tages til det næste niveau...

Hopspots
Hopspots

Børn skal lære mens de leger

Danske Hopspots vil udvikle børns læring mens de leger – også i skoletiden. Derfor har de udviklet et interaktivt læringsværktøj netop til skoler og institutioner, som kobler interaktivitet med bevægelse. Hopspots har fået finansiering fra Vækstfonden.

Vivino

Hele verden deler viden om vin med dansk app

På få år har danske Vivino vippet alle konkurrenter af pinden. Virksomheden har lavet en app, der bliver flittigt anvendt i hele verden til at dele anmeldelser og beskrive alverdens vine. Med solid opbakning fra flere venturefonde har Vivino siden 2010 mere end fordoblet tilgangen af brugere årligt.