DanARCTICA

Kæmpeordrer på innovativ nedkøling krævede større lokaler til produktion

17. august, 2016

Kalundborgvirksomheden danARCTICA har udviklet et innovativt anlæg til nedkøling af alt lige fra it-virksomheders serverrum til supermarkeders kølediske. Ordrebogen for virksomhedens Combichiller blev hurtigt fyldt op, og produktionen var presset på kapaciteten. For at kunne følge med væksten, blev der behov for at flytte til større lokaler og investere i nyt udstyr. Et Vækstlån fra Vækstfonden sikrede finansieringen.

Om virksomheden

danARCTICA har siden 2003 installeret og serviceret køleanlæg for virksomheder inden for bl.a. industrien og medicinalbranchen. I 2008 startede virksomheden sin egen produktion af anlæg op, og siden 2010 har danARCTICA arbejdet på at udvikle et nyt, innovativt nedkølingssystem. Det resulterede i den EU-certificerede og patenterede løsning Combichiller, som virksomheden satte i produktion i starten af 2016. Anlægget er baseret på ammoniak som kølemiddel, og det gør det billigere at producere, installere og vedligeholde. Desuden har løsningen et lavt energiforbrug og er langt mindre pladskrævende, sammenlignet med traditionelle køleanlæg.

Med de nye kræfter er vi også begyndt at se på mulighederne for at eksportere til bl.a. det amerikanske marked"

Udfordring

Efter Combichilleren havde været installeret i et testforløb hos en af danARCTICAs kunder, placerede kunden kort efter en ordre på knap 10 mio. kr. på kølesystemet. Samtidig havde danARCTICA flere store projekter i deres pipeline, og virksomheden forventede derfor at fordoble produktionen af køleanlæg i det kommende år. Men den plan krævede nyt udstyr, materialer og større lokaler, da virksomhedens produktionsfaciliteter allerede var presset på kapaciteten. Til det havde danARCTICA behov for 20 mio. kr., men banken kunne ikke komme med alle pengene alene. Med Vækstfonden ombord kom finansieringen hurtigt på plads, og danARCTICA får nu mulighed for at vokse sig endnu større.

”Ordrerne på vores nedkølingsanlæg væltede ind, og vi kunne simpelthen ikke følge med. Med Vækstlånet fik banken en at dele risikoen med, og vi fik mulighed for at købe den nye ejendom og øge både produktionen og omsætningen. Med de nye kræfter er vi også begyndt at se på mulighederne for at eksportere til bl.a. det amerikanske marked,” fortæller Jan Larsen, direktør i danARCTICA.

Andre cases

QuickOrder
QuickOrder

Digitalisering og machine learning skal løfte restauranter

Odense-baserede QuickOrder har med deres digitale løn- og kassesystem indtaget restaurationsbranchen. Målet er at skabe en platform, som bl.a. gennem machine learning skal indsamle data om kunderne, så den enkelte restaurant kan tages til det næste niveau...

Hopspots
Hopspots

Børn skal lære mens de leger

Danske Hopspots vil udvikle børns læring mens de leger – også i skoletiden. Derfor har de udviklet et interaktivt læringsværktøj netop til skoler og institutioner, som kobler interaktivitet med bevægelse. Hopspots har fået finansiering fra Vækstfonden.

Vivino

Hele verden deler viden om vin med dansk app

På få år har danske Vivino vippet alle konkurrenter af pinden. Virksomheden har lavet en app, der bliver flittigt anvendt i hele verden til at dele anmeldelser og beskrive alverdens vine. Med solid opbakning fra flere venturefonde har Vivino siden 2010 mere end fordoblet tilgangen af brugere årligt.