Carta Finans

Ansvar­ligt lån skaber fynsk familievirksomhed

09. februar, 2015

Siden 1989 har Carta Finans, der finansier salg af nye og brugte biler og campingvogne, oplevet solid udvikling. Malene Larsen øjnede muligheden for at købe sig ind i forretningen, som hun kender ganske godt, da hendes far ejer 50 pct. Med et Ansvarligt lån fra Vækstfonden lykkedes det hende at købe sin fars gamle partner ud, og virksomheden er nu 100 pct. familieejet og klar til fortsat vækst.

Om virksomheden

Carta Finans i Odense finansierer salg af nye og brugte biler og campingvogne til både private- og erhvervskunder. Siden 1989 har virksomheden samarbejdet tæt med forhandlere af biler og campingvogne, og listen tæller i dag over 200 forhandlere landet over. Hvert år finansierer Carta Finans flere end 1.000 handler med biler og campingvogne. Et af områderne med størst fremgang er leasing og især deleleasing. Her deler virksomhederne og medarbejderne omkostningerne, hvilket gør leasingen mere attraktiv for begge parter, bl.a. af skattemæssige årsager. Den solide udvikling betød, at Malene Larsen øjnede en mulighed for at købe sig ind i forretningen, som hun kendte ganske godt, da hendes far, Bent Ove Larsen, i forvejen ejede 50 pct. Drømmen om at være selvstændig og potentialet for at styrke salget var drivkraften.

Hos Vækstfonden blev jeg mødt med en meget konstruktiv og konkret sparring i forhold til købet"

Udfordring

Som et led i et generationsskifte var Malene Larsens mulighed at købe sin fars hidtidige partner ud af selskabet. Da dette krævede en vis kapital, opsøgte hun finansieringsmuligheder til købet gennem egen bank og i Vækstfonden. Løsningen blev et Ansvarligt lån, som gjorde det muligt for Malene Larsen at indtræde i virksomheden som nu er 100 pct. familieejet.

”Hos Vækstfonden blev jeg mødt med en meget konstruktiv og konkret sparring i forhold til købet. De spilder ikke tiden, og det kan jeg godt lide. Jeg er glad for vores grundige forretningsplan og forberedelse” udtaler Malene Larsen, ny medejer af Carta Finans.

Nordea i Aarhus er også godt tilfreds med løsningen: ”Forløbet og samarbejdet med Carta Finans og Vækstfonden har været spændende og konstruktivt. Vi glade for, at vores kunder har mulighed for at trække på Vækstfonden – både Ansvarlige lån, Vækstlån og Vækstkautioner. Det betyder, at vi kan finde gode løsninger for vores kunder,” lyder det fra erhvervskundedirektør Ole Bjerglund Jensen.

Andre cases

Vivino

Hele verden deler viden om vin med dansk app

På få år har danske Vivino vippet alle konkurrenter af pinden. Virksomheden har lavet en app, der bliver flittigt anvendt i hele verden til at dele anmeldelser og beskrive alverdens vine. Med solid opbakning fra flere venturefonde har Vivino siden 2010 mere end fordoblet tilgangen af brugere årligt.

Trustpilot

0 til 400 medarbejdere med venturekapital

Den danske iværksættersucces Trustpilot er på blot få år blevet Europas største webplatform for brugeranmeldelser af virksomheder og serviceydelser. Med knap 750 mio. kr. fra både kapital- og venturefonde er virksomheden vokset fra kælderen og ud til forbrugere og virksomheder i 65 lande.

EVOLVA

Gær giver billigere og bedre versioner af stevia, safran og vanilje

Evolva startede ud i biotek med fokus på at udvikle lægemidler. I dag bruger virksomheden sine naturlige gæringsprocesser til at fremstille fødevareingredienser med samme gode egenskaber, som findes i dyre naturprodukter som fx vanilje, safran og stevia.