Asetek

Fra kælderprojekt til millionforretning

17. august, 2013

I 2000 skrev André Sloth Eriksen sin første forretningsplan og blev virksomhedsejer. Siden har hans virksomhed tiltrukket kapital fra både danske og udenlandske investorer, og ventureinvesteringerne har spillet en afgørende rolle for virksomhedens udvikling.

Allerede under studietiden i 1990’erne på Aalborg Universitet begyndte André Sloth Eriksen at arbejde med computerkøling. Og i år 2000 forlod han så sit eftertragtede traineejob hos Danfoss og skrev sin første forretningsplan for at satse 100 pct. på de projekter, han indtil da havde arbejdet med hjemme i kælderen. Samtidig lykkedes det at tiltrække 1 mio. euro fra private investorer til opstart af virksomheden, der fik navnet Asetek.

”Fire år senere sad vi 15 medarbejdere i Brønderslev og forhandlede computerkøling til nørder over hele verden. Men det havde ingen volumen. Så der var brug for at trække yderligere kapital til,” siger direktøren.

Det er egentlig ret simpelt. Uden venturekapital havde der ikke været en virksomhed i dag"

Vej til penge og skarpt fokus

Siden har Asetek tiltrukket ca. 250 mio. kr. i venturekapital fra både danske og udenlandske investorer og senest ca. 200 mio. via en børsnotering i foråret 2013 på Oslo Børs. Og direktøren er ikke i tvivl om, at kapitalen har været afgørende.

”Det er egentlig ret simpelt. Uden venturekapital havde der ikke været en virksomhed i dag. Men det har selvfølgelig også omkostninger. Man har jo mange følelser for sin virksomhed. Og derfor kan det godt opleves som hårdt, når der kommer en kold venturekapitalist ind, der kun tænker i tal, og som er klar til at lukke virksomheden ned, hvis det ikke går godt,” siger André Sloth Eriksen, der dog mener altid at have fundet et godt samarbejde med sine investorer.

”Man skal ikke tro, at venturekapitalister er eksperter på virksomheden, markedet eller produkterne. Jeg har endnu aldrig lært noget om købmandskab af en investor. Men de har til gengæld tilført andre ting. Først og fremmest kommer de selvfølgelig med penge. Men Aseteks ventureinvestorer har også sikret et skarpt fokus på struktur, rapportering, jura og revision helt fra start. Det oplever mange virksomhedsejere som bureaukrati, men jeg ser det som en gevinst. Det var bl.a. en kæmpe fordel i forbindelse med Aseteks børsnotering, fordi vi i forvejen levede op til de stillede krav,” slutter direktøren.

Andre cases

QuickOrder
QuickOrder

Digitalisering og machine learning skal løfte restauranter

Odense-baserede QuickOrder har med deres digitale løn- og kassesystem indtaget restaurationsbranchen. Målet er at skabe en platform, som bl.a. gennem machine learning skal indsamle data om kunderne, så den enkelte restaurant kan tages til det næste niveau...

Hopspots
Hopspots

Børn skal lære mens de leger

Danske Hopspots vil udvikle børns læring mens de leger – også i skoletiden. Derfor har de udviklet et interaktivt læringsværktøj netop til skoler og institutioner, som kobler interaktivitet med bevægelse. Hopspots har fået finansiering fra Vækstfonden.

Vivino

Hele verden deler viden om vin med dansk app

På få år har danske Vivino vippet alle konkurrenter af pinden. Virksomheden har lavet en app, der bliver flittigt anvendt i hele verden til at dele anmeldelser og beskrive alverdens vine. Med solid opbakning fra flere venturefonde har Vivino siden 2010 mere end fordoblet tilgangen af brugere årligt.