Analyse

Ventureinvesteringer i danske startups fastholder momentum i Q2

12. juli, 2021

Det danske venturemarked fastholder momentum i andet kvartal af 2021, hvor der igen er sat en ny kvartalsrekord for ventureinvesteringer i danske startups.

Der er foretaget 22 investeringer i andet kvartal, som resulterer i et samlet investeret beløb på 2,7 mia. kr. Dette betyder, at den årlige rekord for ventureinvesteringer i danske startups fra 2019 allerede er blevet overgået på et halvt år. Særligt virksomheder indenfor HealthTech har modtaget store investeringer i andet kvartal af 2021, viser nye tal fra Vækstfonden.

I andet kvartal af 2021 er der fortaget 22 ventureinvesteringer i danske startups for i alt 2,7 mia. kr. Dermed sætter 2021 igen en ny kvartalsrekord for indskud af venturekapital, og samlet set har vi i 2021 allerede rundet 5,2 mia. kr. i ventureinvesteringer i danske startups - hvilket er langt højere end man har set tidligere år.

Ventureinvesteringer i danske startups

I løbet af andet kvartal er der foretaget en række store late-stage og growth investeringer, primært med deltagelse af udenlandske venturefonde. Det ses således, at der i andet kvartal var hele fire investeringer på over 300 mio. kr.

Aktiviteten for virksomheder i de tidligere stadier er ligeledes godt med i 2021, da investorerne kigger efter tendenser fremskyndet af Coronakrisen. Der er bl.a. foretaget en række investeringer i virksomheder, der løser nogle af de problemstillinger, der medfølger af en mindre fysisk og større online tilstedeværelse. Eksempelvis er der investeret 35 mio. kr. i virksomheden Tame, der har til formål at gøre det nemmere og mere spændende at deltage i virtuelle møder og events.

Store investeringer i HealthTech

Stigende fokus på sundhed og velvære har givet anledning til en ny æra af digitale forbrugerfokuserede sundhedsprodukter og tjenester designet til at forbedre personlig sundhed og velvære til en lavere pris og på en mindre besværlig måde.

Der er i første halvår af 2021 foretaget tre store ventureinvesteringer indenfor HealthTech, og således fylder denne vertikal 12% af den samlede investerede venturekapital i danske startups i 2021. Dette er væsentligt over gennemsnittet for perioden 2016-2020, hvor investeringer i HealthTech startups tilsammen udgjorde 1% af de investeringer, der blev foretaget i perioden, målt på den samlede sum af investeret venturekapital.

Eksempelvis har Lenus eHealth, der hentede 387 mio. kr. i venturekapital i andet kvartal af 2021, sat sig for at hjælpe fagfolk indenfor sundhed og fitness med at opbygge en stærk og bæredygtig onlineforretning. Ligeledes har Liva Healthcare, der modtog en investering på 185 mio. kr. i første kvartal, et fokus på at forbedre folks liv med digital sundhedsvejledning. Disse nye tjenester er i vid udstrækning blevet fremskyndet af behovet for digitale teknologier, der muliggør den praktiske udførsel i hjemmet.

Det er ikke kun i Danmark, at der er interesse for HealthTech området. I 1. og 2. kvartal af 2021 blev der sat en international rekord for ventureinvesteringer i HealthTech, da der samlet set blev investeret ca. 9 milliarder dollars på tværs af 500 deals (Pitchbook, 2021).