27. maj, 2021
Danske virksomheder kommer godt fra start i 2021. Der er foretaget 19 investeringer i første kvartal, og tilsammen har virksomhederne hentet 2,5 mia. kr. i venturekapital. Det viser, at markedet igen er tilbage på normalen efter et år med store usikkerheder som følge af Coronakrisen. Især virksomheder inden for agrifood-segmentet har medvind, viser nye tal fra bl.a. Vækstfonden.
I første kvartal af 2021 er der foretaget 19 ventureinvesteringer i danske startups for 2,5 mia. kr. i alt - et så højt samlet investeringsbeløb er ikke tidligere registreret i et enkelt kvartal, og dermed har venturemarkedet fået en stærk start på 2021.
Det høje beløb skyldes til dels en stor runde i januar i IO Biotech, som udvikler immunterapi mod kræft. Her investerede en lang række udenlandske investorer samt danske Sunstone Life Science Ventures, Novo Holdings og Lundbeckfonden Emerge knap 950 mio. kr. i selskabet.
Udover denne store runde bød første kvartal på hele seks investeringer på over 100 mio. kr., og således er det ikke kun investeringen i IO Biotech, der trækker det samlede investerede beløb op på de 2,5 mia. kr.
Kigger vi på antallet af investeringer – 19 – ligger første kvartal af 2021 på niveau med tidligere år, på nær 2020, hvor der kun blev foretaget 11 investeringer i første kvartal, fordi investeringsaktiviteten på venturemarkedet gik mere eller mindre i stå i marts, da Coronapandemien for alvor ramte Europa.
Momentum i Food- og AgTech investeringerDer er i første kvartal af 2021 foretaget fire ventureinvesteringer indenfor Food- og AgTech, og således fylder disse to vertikaler 20% af investeringerne målt på antal. Dette er væsentlig over gennemsnittet for 2016-2020, hvor investeringer i Food- og AgTech startups tilsammen udgjorde 3% de investeringer der blev foretaget i perioden målt på antal.
Det er selskaberne Too Good To Go, Simple Feast, Zymoscope og Nordetect der har modtaget de fire investeringer, som i alt beløber sig til 275 mio. kr. Derudover har biotekselskabet BioPhero, som har udviklet en bæredygtig løsning til bekæmpelse af insekter i landbruget, modtaget en investering på 105 mio. kr.
Virksomhederne understøtter på forskellig vis en mere bæredygtig og ressourceeffektiv landbrugs- og fødevareproduktion. Danske og udenlandske ventureinvestorer ser altså i stigende grad en god investeringsmulighed i den grønne omstilling af landbrugs- og fødevaresektoren, som i Danmark står for mellem en tredjedel og en fjerdedel af vores CO2-udledning.
Eric-Alan Rapp, ansvarlig for Vækstfondens Ag- og FoodTech investeringer:
”Vi har et utroligt stærkt iværksættermiljø inden for fødevare- og landbrugsteknologi i Danmark. I Vækstfonden vil vi være med til at udvikle de virksomheder, Danmark ikke må gå glip af, og her er nye teknologier inden for den danske styrkeposition landbrug og fødevarer afgørende. Vi kigger på en bred vifte af teknologier fx vertical farming, alternative proteinkilder eller techplatforme, der faciliterer bæredygtige adfærdsændringer. Fælles for teknologierne er, at de er med til at nedbringe CO2-udledningen og bidrage positivt til miljø og natur.”
En af de virksomheder, der har fået finansiering fra Vækstfonden, og som er med til at ændre forbrugsvaner inden for fødevarer, er startuppen Eat Grim.
Den danske fødevarevirksomhed Eat Grim vil have danskerne til at spise grimme frugter og grøntsager. Siden 2018 har selskabet, der er stiftet af Petra Kaukua og Carolin Schiemer, arbejdet for at bekæmpe madspild og give grimme afgrøder et nyt liv på forbrugernes tallerkener. Med et lån fra Vækstfonden skal Eat Grim ud til endnu flere kunder.
Læs hele historien om Eat Grim lige her.
Analysen bygger primært på data fra Vækstfonden og Aktive Ejeres liste over offentliggjorde ventureinvesteringer i danske virksomheder, som kan findes her.